Oroligheter i Baltikum har orsakat flyktingströmmar till Gotland. Sjukvården blir överbelastad och man begär stöd från Försvarsmakten som understödjer den civila sjukvården och evakuerar till östkusten. Det är scenariot för Sjukvårdsövning 25 som under vecka 19 går in i sitt totalförsvarsövningsskede.
– Det handlar om att öva på att ta hand om stora patientflöden. Vi övar konceptutveckling, säger fanjunkare Mikael Jakobsson, biträdande övningsledare tillika planeringsansvarig.
Sjukvårdsövning 25 genomförs i olika skeenden under vecka 17 till 21 i Västerviks kommun, Kalmar län. Övningen genomförs och leds av Försvarsmedicincentrum, FörmedC, och är slutövning för förbandets värnpliktiga.
Under de första två veckorna har funktion med sjuktransport övats. Den här veckan genomförs övningen med delar ur det civila försvaret; kommun, region, länsstyrelse och polis. Tillsammans övar man på att ta hand om och transportera stora flöden av patienter och skadade.
– I scenariot den här veckan har patienter och skadade evakuerats från Gotland och anlänt till kaj i Västervik. Vi förflyttar med helikopter och markgående fordon. Med tåg får vi möjlighet att öva lastning, transport och vård av liggande patienter på bår. Vi kommer även att ha en uppsamlingsplats vid en flygplats där vi kan fingera lastning på flygplan, säger Mikael Jakobsson.
Övningen genomförs i Västervik på grund av ortens geografiska placering och tillgång till lämplig infrastruktur i form av hamn, flygplats, järnväg och sjukhus. Den geografiska närheten till Gotland och Baltikum samt att Sverige nu är medlem i Nato gör också Västervik till en lämplig övningsplats.
Men Mikael Jakobsson betonar att erfarenheterna är applicerbara på andra platser, exempelvis i andra Natoländer. Totalförsvarsfokuset har blivit ännu viktigare efter inträdet i Nato eftersom ett av alliansens baskrav är att sjukvården ska kunna hantera stora mängder sjuka och skadade under längre perioder, och konceptutvecklingen under övningen baseras på Natos Patient Flow Management.
– I väntan på att Natos ”capability targets” förmedlas så vet vi att det är viktigt att vi lär oss hantera stora patientflöden. Det blir god chans att öva detta även under Aurora 26.
Planeringen inför årets övning startade i maj 2024 med en första rekognosering. Det är femte året i rad som Mikael Jakobsson är planeringsansvarig.
– Det är en viktig tid för övning. Förbandets arv härstammar från fältsjukhusen som togs fram för internationell beredskap, dessa transformeras nu mot att kunna jobba mot det nationella försvaret, säger han.
Vi är duktiga på hantverket, men vi måste öva vår personal på att tänka utanför boxen, utanför sin komfortzon och mer modulärt.
Under Aurora 23 övade förbandet med stationära fältsjukhus i Eksjö.
– Men nu tittar vi på modulära system anpassat till nya uppgifter. Under Sjukvårdsövning 24 gjorde vi detta i liten skala i Kungälv. Vi övade hela sjukvårdskedjan, från skadeplats, via en brittisk förbandsplats in till operationsbordet på Kungälvs sjukhus. Nu handlar det om en större mängd patienter, men samma flöden.

Mikael Jakobsson
Biträdande övningsledare Sjukvårdsövning 25
Vilka erfarenheter tar du med dig från 2024?
– Vi är duktiga på hantverket, men vi måste öva vår personal på att tänka utanför boxen, utanför sin komfortzon och mer modulärt. Vi måste också samöva mer med andra förband och på att lösa uppgifter med stående medel.
Vilken är den största utmaningen i år?
– Att få ihop alla delar i totalförsvaret, i många avseenden talar vi olika språk. En lärdom från 2024 är att när Försvarsmakten säger sjuktransportledning så menar vi att leda alla sjuktransporter, även ambulans. I det civila leds ambulans av SOS Alarm, men det gör inte sjuktransporten. Att kunna samordna alla dessa delar är helt avgörande.
Efter veckans totalförsvarsövning återstår för förbandet att gruppera fältsjukhus i befintlig byggnad. Förra årets tältmiljö är utbytt till utdömd och rivningsbeslutad infrastruktur.
– Jag har riktigt roligt på jobbet, såhär har vi inte övat sedan kalla krigets dagar och det är en mycket viktig form av konceptutveckling som just nu pågår, säger Mikael Jakobsson.