För att öka Försvarsmaktens militära förmåga att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp mot Sverige genomförs just nu försvarsmaktsövning Aurora 23. I övningens inledningsskede pågick sabotage mot viktig infrastruktur och olika typer av påverkansoperationer. Scenariot för övningen fortsätter nu att trappas upp.
Första delen av övningen har präglats av påverkansoperationer, cyberattacker och oroligheter över hela landet. Natten till den 3 maj startade övningens krigsmoment. I detta skede har fientliga styrkor luftlandsatts på flera platser i Småland och Skåne och Sverige har utsatts för robotattacker mot både militära och civila mål, skriver Försvarsmakten i en artikel den 3 maj. I scenariot är också en mindre styrka av fientliga krigsfartyg på väg mot Gotland.
Svenska förband möter angreppen, bland annat har svenska stridsflygplan skjutit ner fientliga stridsflygplan och en luftvärnsbataljon har bekämpat flertalet kryssningsrobotar. För att möta angreppet har Försvarsmakten fått förstärkning av utländska styrkor. Till armén har finländska, brittiska och amerikanska förband anslutit.
”På Gotland blockerar Försvarsmakten viktiga landstigningsplatser och ökar bevakningen av hamnar och andra viktiga objekt. Bland annat med stöd av brittiska förband och Hemvärnet. Marinen eskorterar den civila sjöfarten på västkusten tillsammans med internationella fartyg från olika partnerländer. Dessutom bevakas den svenska kusten i Östersjön med hjälp av både ytfartyg och ubåtar”, skriver Försvarsmakten vidare i artikeln.
Aurora 23 är den största nationella övningen i sitt slag på mer än 30 år. 26 000 personer deltar i övningen som pågår mellan den 17 april och 11 maj.