Sök
Stäng denna sökruta.

Officersförbundet vill förändra avtalet för utlandstjänstgöring 

Villkoren för de som tjänstgör vid utländska staber kan skilja sig markant från person till person. Nu vill Officersförbundet se över avtalet för att skapa rättvisare och mer förutsägbara villkor.

Josefine Owetz
Carl Miemois, Officersförbundet

För Försvarsmaktsanställda som ska tjänstgöra utomlands två månader eller längre tecknas Utlandskontrakt och riktlinjer för anställningsvillkor och tjänstgöring utomlands (URA). URA är ett centralt ramavtal som talar om villkoren för den som är utsänd. Vissa delar i avtalet är inte förhandlingsbara, som storleken på ersättningen till medföljande som i år är 16.712 kronor i månaden. Andra bestämmelser, som antal fria hemresor, ersättning för boende och kostnader för barnens skolgång är mer flexibla och något som den enskilde medarbetaren och Försvarsmaktens företrädare ska enas om.  

– De som åker på URA har ofta ganska olika villkor. Ibland är skillnaderna motiverade av olika behov hos individerna, men ibland handlar det snarare om hur väl medarbetaren lyckats i överenskommelsen med arbetsgivaren och det skapar utrymme för orättvisa, säger Carl Miemois, ombudsman på Officersförbundet. 

Många har långa arbetsdagar, beredskap och övningar utan att kunna påverka arbetstiden alls.

Nu vill förbundet se över de avtal och riktlinjer som reglerar ersättningar och villkor för de medlemmar som ska tjänstgöra utomlands. Enligt Carl Miemois är det främst två områden som behöver förtydligas: lön och arbetstid. När det gäller lönen handlar det om att säkerställa att ersättningen står i rimlig proportion till arbetsuppgifterna. Det är vanligt att åka ut med bibehållen lön med endast ett tillägg, trots att tjänstgöringen ofta innebär nya arbetsuppgifter och ett utökat ansvar. Även regleringen av arbetstiden behöver ses över, menar han. 

– De som åker ut har förtroendearbetstid vilket betyder att man själv ska ha möjlighet att disponera sin tid. Men många har långa arbetsdagar, beredskap och övningar utan att kunna påverka arbetstiden alls. 

Ytterligare något som Officersförbundet vill förändra är medföljandetillägget. Då tillägget är skattebefriat uteblir pensionsavsättningar under utlandsvistelsen och medföljande riskerar att bli utförsäkrade från Försäkringskassan.

– Storleken på medföljandetillägget beslutas centralt av Skatteverket. Men vi kan vara med och påverka andra myndigheter tillsammans med Försvarsmakten för att förbättra möjligheterna för medföljande, säger Carl Miemois.

Fakta

Miemois råd till den som ska åka på URA:

1. Sök upp den som haft tjänsten innan dig eller någon annan på samma arbetsställe. Ta del av deras erfarenheter av lön, arbetstider, skolor, bostäder och så vidare.

2. Vem är din chef med personalansvar i Försvarsmakten? Den chefen är ansvarig för vilka arbetsuppgifter som ska lösas, lönen samt den årliga lönerevisionen.

3. Skriv inte under en överenskommelse som du inte är nöjd med. När du väl skrivit på finns det ytterst små möjligheter att göra förändringar.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet