Sök
Stäng denna sökruta.

Åtal för stöld av terrängbilar i Enköping

Två terrängfordon stals från ett av Försvarsmaktens förråd i vintras. Åtta personer har åtalats för grov stöld, grovt häleri och obehörigt tillträde till skyddsobjekt.

Josefine Owetz
Polisen
Det var i ett av Försvarsmaktens förråd i Enköpingsområdet som stölden av de två terrängfordonen – båda av modell terrängbil 16, även kallad Galten – ägde rum.

Den 4 februari i år stals två terrängbilar ur ett förråd vid Ledningsregementet i Enköping. Två personer åtalas nu för grov stöld och obehörigt tillträde till skyddsobjekt. Två andra åtalas för medhjälp till grov stöld och en femte för grovt häleri för att ha köpt ett av fordonen. Vidare åtalas två personer för grovt olovligt brukande och en person för medhjälp till olovligt brukande.

”Jag bedömer stölden som grov med hänsyn till att det rör fordon av betydelse för försvar av rikets säkerhet och att de har ett högt värde”, säger kammaråklagare Lena Jansson i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Fordonen återfanns några dagar efter stölden och har lämnats tillbaka till Försvarsmakten.

”Ingen av de tilltalade har någon koppling till Försvarsmakten såvitt har kommit fram. Drivkraften bakom gärningarna verkar primärt ha varit äventyrslystnad och ett gemensamt intresse för fordon. Jag menar att det även har funnits ett ekonomiskt motiv för stölden”, säger Lena Jansson.

Flera av de misstänkta bestrider att de gjort sig skyldiga till brott.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet