Sök
Stäng denna sökruta.

Försvarshögskolan kritiseras efter granskning

Försvarshögskolans kvalitetssäkringsarbete ifrågasätts efter en granskning av Universitetskanslersämbetet. Rektor Robert Egnell säger att han välkomnar kritiken och att förbättrings­arbetet redan påbörjats.

Linda Sundgren
Johan Alp
Försvarshögskolan har nu två år på sig att åtgärda bristerna. Därefter kommer UKÄ att göra en uppföljande kontroll. På bilden FHS rektor Robert Egnell i samtal med elever på MHS Karlberg.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) genomför just nu en kontroll av kvalitetssäkringsarbetet vid samtliga lärosäten med examinationsrätt på högskolenivå. Den 21 oktober kom beslutet efter granskningen av Försvarshögskolans (FHS) med omdömet ifrågasatt kvalitetssäkringsarbete. FHS rektor säger att han förstår kritiken och att bristerna var kända sedan tidigare.

– Deras rapport speglar mycket av det som vi kom fram till i vår självgranskning i våras, säger Robert Egnell. Min företrädare fick lägga all tid och kraft på att skapa en struktur för att få examensrättigheter på forskarnivå. Nu tar vi nästa steg.

I utlåtandet beskriver UKÄ det kvalitetsarbete som sker mellan lärarkollegor och mellan lärare och studenter som välfungerande. Däremot saknas en sammanhållen kedja uppåt i organisationen. 

– En stor del av lösningen är de institutionsråd som vi håller på att inrätta. Institutionsråden är rådgivande till institutionscheferna som i sin tur rapporterar uppåt. Generellt har dialogen mellan institutionscheferna och ledningen mest handlat om ekonomi och vardag, men nu kommer vi att fokusera mer på forskning och kvalité, säger Robert Egnell.

Enligt UKÄ:s bedömning saknas en systematik och tydlighet i FHS kvalitetsarbete. Ett av skälen, skriver man, är att relativt många organ är inblandade i högskolans kvalitetsarbete och att relationen mellan dem inte alltid är tydlig. Robert Egnell säger att det här är något som FHS arbetar med att förbättra, men att de åtgärder som vidtas måste ske med eftertanke.

– Det viktiga är att skapa en tydlighet och transparens utan att bygga upp en överdriven byråkrati, säger han.

Försvarshögskolan har nu två år på sig att åtgärda de brister som UKÄ lyfter fram.

– Vi är glada att vi har två år på oss så att vi kan genomföra det här lugnt och systematiskt, säger Robert Egnell. Men vi kommer inte att vila på lagrarna utan fortsätta framåt med det förändringsarbete som redan har inletts.

I UKÄ:s rapport får FHS också flera positiva omdömen, bland annat för att på kort tid lyckats utveckla ambitiösa instrument för kvalitetsarbetet. FHS blev högskola 2008. I maj 2018 fick man tillstånd att utbilda och examinera på samtliga nivåer i det akademiska utbildningssystemet. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet