Utvecklingen i Mali går åt fel håll trots närvaron av 18 000 FN-personal och ytterligare runt 5 000 soldater inom franskledda Operation Barkhane. Under det senaste året har två militärkupper ägt rum, landet är inne på sin tredje president och sin femte regering.
Mot denna bakgrund fattade svenska regeringen i oktober beslutet att förlänga det svenska militära deltagandet i Mali. Det gäller dels FN-ledda Minusma, där Försvarsmakten enligt propositionen kommer anpassa verksamhetens operationsradie på grund av brist på helikoptrar och sjukvårdspersonal. Dels gäller förlängningen den franska insatsen Task Force Takuba, där Sverige sedan februari 2021 bidrar med en helikopterburen snabbinsatsstyrka om cirka 150 soldater.
Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) handlar det om grundläggande stabilitet i regionen.
– Skulle det internationella samfundet inte engagera sig i Mali, så skulle vi få problem med brottslighet, trafficking, drog-smuggling, religiös jihadism och terrorism, säger Peter Hultqvist i en intervju i SvD.
» Skulle det internationella samfundet inte engagera sig i Mali, så skulle vi få problem med brottslighet, trafficking, drogsmuggling, religiös jihadism och terrorism. «
Samtidigt har Sverige genom deltagandet i Task Force Takuba fördjupat samarbetet med Frankrike. Något som enligt försvarsministern är viktigt att vidmakthålla.
– Det är oerhört viktigt för Sverige och Skandinavien att ha ett bra samarbete med Frankrike. Vi har olika typer av militärt samarbete med Frankrike och det tänker vi fortsätta med, säger Peter Hultqvist i samma intervju.
Även för EU-samarbetet är den här aspekten viktig, när Storbritannien lämnat och maktbalansen skiftat till Frankrikes fördel.
Frankrike själv har beslutat att stoppa sitt militära samarbete med Mali. Efter militärkuppen i maj sa president Emmanuel Macron att det inte går att arbeta med regeringar som förhandlar med väpnade islamistgrupper.
I september tackade Sverige ja till en förfrågan från Frankrike om att bemanna chefspositionen inom Task Force Takuba.
Enligt det nya beslutet ska Task Force Takuba under första kvartalet 2022 bestå av högst 150 personer. Därefter ska bidraget avvecklas, för att senare samma år komma tillbaka i form av ett medicinskt team om cirka 20 personer. Styrkebidraget inom Minusma beräknas till cirka 220 personer, med möjlighet till förstärkning till högst 470 personer. Under 2023 ska bidraget påbörja avveckling vilken förväntas vara avslutad under 2024.