Sök
Stäng denna sökruta.

Få visselblåsningar av rätt karaktär

Försvarsmaktens visselblåsarfunktion har varit i gång sedan 2022 och hittills har totalt 77 anmälningar kommit in. Anställda kan rapportera till funktionen vid misstanke om allvarliga missförhållanden, men det är få av de inkomna ärendena som handlar om det.

Josefine Owetz
Bakgrunden till inrättandet av visselblåsarfunktionen är visselblåsar­lagen som trädde i kraft i december 2021.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten/Istock. Bilden är ett montage.

I juli 2022 blev det krav på att större arbetsgivare ska ha en intern rapporteringskanal dit medarbetare kan rapportera om allvarliga missförhållanden av allmänintresse på arbetsplatsen. Det kan handla om misstänkt korruption, jäv, brister i säkerheten, felaktig användning av skattemedel med mera. 

Sedan Försvarsmakten inrättade visselblåsarfunktionen sommaren 2022 har 77 anmälningar kommit in, berättar Anders Thunholm, chef för Försvarsmaktens internrevision, där funktionen är placerad.

– Vår bedömning är att det är ett relativt jämnt flöde av inkomna ärenden. Det är inte händelsestyrt vad vi kan se. Man hade kunnat tänka sig att Försvarsmaktens tillväxt, det höga tempot i verksamheten och allt som sker i dag skulle kunna leda till att det kommer in fler ärenden, men än har det inte materialiserats. Dock har några rapporter handlat om företeelser som skulle kunna härledas till ökad belastning på verksamheten.

Syftet med visselblåsarfunktionen är ge medarbetare möjlighet att kunna anmäla missförhållanden som korruption, jäv och brister i säkerheten.

Vad handlar de inkomna ärendena om?

– Det är mycket blandat och inte heller där finns det någon tydlig systematik. Syftet med funktionen är att ge medarbetare möjlighet att kunna anmäla missförhållanden som korruption, jäv och brister i säkerheten, den typen av saker. Det är dock inte bara ärenden av den karaktären som kommer in.

När ett ärende inkommer utreds först om det är ett visselblåsarärende enligt lagens kriterier och om det är utredningsbart. Om så är fallet lämnas det vidare till lämplig del av Försvarsmakten för utredning, annars avslutas det. I samtliga fall underrättas rapportören om utfallet. 

Har anmälningarna lett till några åtgärder?

– Ja, i vissa fall. Om man tittar på renodlade oegentligheter som lett till polisanmälan eller anmälningar till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd så är det mycket få.

Visselblåsarfunktionen är en kompletterande kanal till de andra kanaler som finns, däribland avvikelsehanteringen i Prio, arbetstagarorganisationer, funktionen för ovälkommet beteende, APT och meddelarfriheten. De ärenden som inte utreds av internrevisionen tas ofta vidare till de andra kanalerna. 

– Generellt får många av de inkomna rapporterna ändå olika typer av effekt i slutändan, säger Anders Thunholm.  

Hur gör man för att anmäla?

– Vi rekommenderar skriftliga rapporter till vår mejl då det minskar risker, bland annat för att information förloras eller missförstås. Om man känner sig osäker hur man ska gå till väga kan man ringa och fråga oss via Försvarsmaktens växel. 

Anders Thunholm

Anders Thunholm

chef för Försvarsmaktens internrevision

Dela artikel:
Facebook
X
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet