I måndags gick kadetter på flera av Försvarsmaktens skolor ut i ett öppet brev riktat till ÖB Micael Bydén och Försvarsmaktens utbildningschef Michael Cherinet. Brevet uppmärksammades i flera medier. ”Vi känner oss lurade och är besvikna över att Försvarsmakten inte håller ingångna avtal”, skriver de i brevet.
Kadetterna uppmanar Försvarsmakten att ompröva beslutet, som innebär att bruttolöneavdraget höjs med 1 500 kronor i månaden, vilket motsvarar ökningen i dagersättning som gäller från i maj.
Generalmajor Michael Cherinet är Försvarsmaktens utbildningschef och den som har fattat beslutet.
Hur ser du på det som kadetterna skriver i det öppna brevet?
– Kadetterna sätter tydliga ord på sin ilska och besvikelse. Eftersom beslutet fattades efter kursstart fick kadetterna sen och bristfällig information. Jag förstår känslorna och är uppriktigt ledsen över den situation som uppstått och ber verkligen om ursäkt för den, Försvarsmakten ska kunna leverera bättre än så här. En ursäkt som inte bara riktas till de berörda kadetterna utan även till chefer och medarbetare vid våra skolor som försökt hantera situationen trots knapphändig information, säger Michael Cherinet och fortsätter:
– Samtidigt ändrar inte detta förutsättningarna för beslutet. Försvarsmaktens erbjudande står fast. Anställda soldater, sjömän och civila har möjlighet att studera med bibehållen grundlön.
» Jag förstår känslorna och är uppriktigt ledsen över den situation som uppstått och ber verkligen om ursäkt för den, Försvarsmakten ska kunna leverera bättre än så här. «
Vad tänker du om att anställda tackade ja till officersutbildningen med de förutsättningar som gällde i våras, det vill säga höjd kadettersättning och 6 000 kronor i bruttolöneavdrag?
– Det är tydligt att den information som funnits att tillgå på till exempel Emilia varit felaktig och i praktiken kunnat uppfattas som vilseledande. Jag kommer inom kort att bjuda in kadetternas förtroendepersoner för diskussion om kommunikationen och bakgrunden till beslutet och vill uppmuntra alla kadetter som har frågor kring beslutet att kommunicera dem med mig genom sina förtroendevalda.
Hur många påbörjade utbildningen i höstas med särskilda förmåner?
– Enligt den information jag har är det cirka 350 av 500 kadetter vid våra SO- och RO-utbildningar som studerar med särskilda förmåner.
I det öppna brevet från kadetterna så tar de upp att de med det höjda bruttolöneavdraget får 27 000 kronor mindre i pensionsgrundande inkomst under utbildningen. Hur ser du på det?
– Det resultatet får man om man bara summerar justeringen av bruttolöneavdraget och inte samtidigt lägger till ökningen av kadettersättningen, det vill säga om man intecknat ökningen av kadettersättningen som en ökning av sin inkomst under hela utbildningens tid. Beslutet om justerat bruttolöneavdrag innebär att bruttolöneavdraget anpassats till den höjda kadettersättningen och effekten blir att anställda soldater, sjömän och civila även fortsatt får behålla en inkomst som motsvarar bibehållen grundlön, säger han och tillägger:
– Försvarsmaktens erbjudande om särskilda förmåner innebär i grunden att anställda soldater, sjömän och har möjlighet att studera med bibehållen lön, inte att de också får ett lönepåslag när de börjar studera. Det påslaget ska de få när de anställs som specialist- eller reservofficerare i Försvarsmakten.