Sök
Stäng denna sökruta.

REPLIK: När Försvarsmakten låter tystnaden tala

”Precis som så mycket annat när det kommer till trebefälssystemet hänger det inte ihop”, skriver Officersförbundets förbundsordförande Lars Fresker om Försvarsmaktens kommunikation kring det slutliga införandet av trebefälssystemet.

Lars Fresker, Förbundsordförande.
Lars Fresker, Officersförbundets ordförande.
Detta är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här bredvid finns en kommentar signerad Försvarsmaktens kommunikationsdirektör Mats Ström. Den är inte bara ett svar på Stefan Emanuelssons text om trebefälssystemet utan också det enda svar som myndigheten tänker ge på den intervjuförfrågan som Officerstidningens chefredaktör skickade till Försvarsmakten den 24 juni i år.

Bakgrunden till förfrågan är en film publicerad i förbundets kanaler i sociala medier. I filmen beskrev jag att förbundet dagligen har kontakt med både föreningar och enskilda medlemmar som vittnar om spänningar mellan personalkategorier, personal som mår dåligt och förbandschefer som saknar relevant information från högre chef rörande det slutliga införandet av trebefälssystemet.

Efter flera påstötningar kom så den 27 september, alltså tre månader efter att Officerstidningen första gången bad om en kommentar, myndighetens svar i form av Mats Ströms text. Några andra kommentarer har inte Försvarsmakten tänkt att ge. De låter helt enkelt tystnaden tala. Eller i vart fall tänker man bara ägna sig åt enkelriktad signalering.

Jag påstår att det är respektlöst mot alla de medarbetare som berörs av reformen. De som arbetat i Försvarsmakten i både med- och motgång och som förtjänar all respekt. Mats Ström lyfter förvisso fram det han kallar för den ”emotionella aspekten” och att man i ”görligaste mån” ska ta hänsyn till den ”enskildes situation”. Men slår, bara någon rad senare, fast att ”organisationens behov av ett fungerande personalförsörjningssystem är styrande”. 

Precis som så mycket annat när det kommer till trebefälssystemet hänger det inte ihop. 

Officersförbundet kommer oförtrutet arbeta vidare med att övergången ska bli rättssäker med en individuell prövning. Tveksamma fall är vi beredda att driva till Arbetsdomstolen. Vi arbetar också hårt med att driva frågan om löneutveckling i innehavd befattning, vilket är särskilt viktigt om man är specialistofficer. Så fungerar fackligt arbete. 

Det skulle förvåna mig mycket om Officerstidningen (som arbetar självständigt utifrån en fastställd redaktionell policy) skulle sluta pressa Försvarsmakten på svar. Ansvarsutkrävande är nämligen en del av journalistiken.

Låt oss hoppas att Försvarsmakten i sin roll som arbetsgivare och myndighet är beredda att göra sina delar – följa arbetsrätten och i god demokratisk ordning svara på medias frågor. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet