Sök
Stäng denna sökruta.

Digital prövning till Officersprogrammet når inte alla sökande

Coronapandemin satte stopp för de 265 som återstod att prövas inför höstens antagning till Officersprogrammet vid Försvarshögskolan. Rekryteringsmyndigheten har därför tagit fram en digital prövning, men den når inte alla sökanden.

Maria Widehed
Rekryteringsmyndigheten
Inskrivningsprovet till OP har ersatts av ett digitalt test som kan skrivas på utvalda förband med rätt utrustning.

Rekryteringsmyndighetens ordinarie prövning har fortfarande stängt. Den har till stor del ersatts med digitala tester, anpassade för att nå så stor del som möjligt av de sökande till Officersprogrammet, OP. Samtidigt har giltighetstiden för godkända resultat på fysiska och medicinska tester förlängs till 60 månader.

Inom ramen för den nya prövningen genomförs psykologintervjuer via videosamtal.

Inskrivningsprovet har ersatts av Försvarsmaktens militära högskoleprov, ett digitalt test som kan skrivas på utvalda förband med rätt utrustning.

– Vi har hittat system som it-säkerhetscheferna och Must har godkänt, men proven och intervjuerna måste fortfarande genomföras på förbanden. Det krävs ett kontrollskede för att med legitimation säkerställa att det är rätt person i rummet, att man inte har en smart telefon med sig, inte kan spela in och att de befinner sig i ett säkert tyst rum, säger Per Hedered, produktionsledare på Rekryteringsmyndigheten.

Men testet är inte ett alternativ för alla behöriga sökande.

De som inte tillhör något av de utvalda förbanden, eller ett närliggande, måste testas hos Rekryteringsmyndigheten. Samtidigt tar myndigheten i dag inte emot prövande från alla län. Att testas på plats hos Rekryteringsmyndigheten är dessutom något som samtliga sökande med testresultat äldre än 60 månader måste göra, något som berör 51 sökande.

– Av dem är det 10 till 15 som befinner sig i rätt län, dem har vi för avsikt att pröva innan sommaren. De sista får vi nog tyvärr, på grund av reseförbud, hantera under vecka 31 och 32, säger Per Hedered.

Ett antal av de 265 som återstod att pröva har under våren återtagit ansökan eller valt att inte komma när de kallats. I slutet av vecka 22 hade 109 sökande prövats, ytterligare några kommer att få chansen innan de senarelagda antagningsbeskeden skickas ut under vecka 25.

– 109 av 265 låter rätt okej i den här lösningen, säger Hedered.

Totalt sökte 795 personer till höstens officersprogram. Målsiffran är satt till 250 antagna. Huruvida den kommer gå att uppnå avgörs inom kort i dialog med Försvarsmakten, men FHS hoppas välkomna minst 200 nya kadetter i höst.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet