Sök
Stäng denna sökruta.

Upphandling av skolflyg avbryts

Försvarets materielverk har avbrutit upphandlingen av de skolflygplan som ska ersätta SK 60. Orsak: inga anbud uppfyller kraven. Men de nya planen behövs för att klara den kommande utbildningen av stridspiloter och flygvapenchefen hoppas att upphandlingen är i hamn före årsskiftet.

Maria Widehed
Försvarsmakten
Flygvapnet är i stort behov av ett nytt skolflygplan för att ersätta dagens SK 60-system.

Det är Försvarsmaktens nuvarande skolflygplan, Saab-tillverkade SK 60 som flög första gången 1963, som ska ersättas. De nya planen ska användas i den första fasen av flygutbildningen.

Upphandlingsprocessen har pågått sedan 2015 då information gick ut till tillverkare, enligt flygindustrins nyhetssajt FlightGlobal. I våras beslutade regeringen att FMV kunde inleda anskaffningsprocessen.

– Ett otroligt viktigt beslut. Anskaffningen är en grundförutsättning för utbildning av nya piloter i det nya militära flygutbildningssystemet, sa flygvapenchef Carl-Johan Edström då.

Men upphandlingen har nu avbrutits. Det framgår av ett brev som FMV har skickat till anbudsgivarna, vilket Dagens Industri var först att uppmärksamma. Hur många anbudsgivare som anmält sig, vilka länder anbuden kom ifrån eller vilka krav de inte uppfyllde vill FMV däremot inte uppge.

–Anledningen till att man har valt att avbryta upphandlingen är att ingen leverantör uppfyller samtliga ställda skall-krav. FMV utvärderar situationen och väntas tillsammans med Försvarsmakten fatta beslut om väg framåt, är beskedet FMV lämnar när Officerstidningen söker myndigheten för en kommentar. I övrigt vill man inte svara på tidningens frågor.

Flygvapnet är i stort behov av ett nytt skolflygplan samt alla tillhörande system för att utbilda blivande piloter. I en intervju i Svenska Dagbladet 2018 kallade dåvarande flygvapenchef Mats Helgesson de gamla SK 60-planen för dåligt anpassade till de moderna stridsflygplan piloterna sedan ska flyga, med ”underhållsproblem som bara blir värre och värre”.

Försvarsmakten och Saab förlängde tidigare i år ett support- och underhållsavtal gällande SK 60. Det nya kontraktet började gälla den 1 juli 2020 och löper till år 2025.

Målsättningen med den upphandling som nu avbrutits har enligt FMV varit att flygplanen inklusive ett nytt utbildningssystem skulle kunna börja användas sommaren 2023. Dessförinnan behöver flyglärare hinna flyga in sig på systemet.

– Här vill jag vara tydlig. Den avbrutna upphandlingen har inte att göra med att kravställningen på det nya skolflygplanet har förändrats. Behovet kvarstår. Vi behöver en säker och långsiktig investering som ersättare till dagens skolflygplan. Jag har goda förhoppningar om att en upphandling kommer att fullföljas innan årsskiftet, säger flygvapenchef Edström.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet