Sök
Stäng denna sökruta.

Balkanveteraner hedrades under Veterandagen

På Veterandagen den 29 maj hedrades alla som genomfört internationella insatser i rikets tjänst. I år uppmärksammades särskilt de över 8 800 veteraner som tjänstgjorde på Balkan mellan åren 1991 och 2000. Veteraner, anhöriga, gäster och allmänhet samlades på onsdagen vid Sjöhistoriska museet i Stockholm för att ta del av utställning, uppvisningar och en högtidlig ceremoni med medaljering, kransnedläggning och musik.

Josefine Owetz
Ceremoni med kransnedläggning, hederstal och medaljering under Veterandagen på Gärdet den 29 maj.

Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten.

Veterandagen firas för att hedra och uppmärksamma alla som tjänstgjort eller tjänstgör i fredsfrämjande insatser. Statsceremonin med kransnedläggning, hederstal och medaljering ägde igår rum vid Sveriges nationella veteranmonument, Restare, på Gärdet i Stockholm.

I år uppmärksammades särskilt de utlandsveteraner som tjänstgjorde på Balkan under åren 1991–2000 i Bosnien, Kroatien, Nordmakedonien, Serbien, Albanien samt Ungern. Under dessa år bidrog Sverige med nästan 9 000 personer i dessa insatser.

– När Europa än en gång föll ner i en mörk spiral av motsättningar, våld och död, så valde tusentals svenskar att göra en insats just där. Det glömmer vi inte, varken vad ni gjorde eller varför ni behövde göra, det ni gjorde, sa statsminister Ulf Kristersson (M) i sitt tal.

Tal hölls också av riksdagens talman Andreas Norlén, Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och överbefälhavare Micael Bydén.

Det var på Balkan med start i december 1995 som Sverige deltog i en Natoledd insats för allra första gången

– Årets veterandag är historisk. Det är första gången som vi firar den som allierad som medlem i Nato. Med tanke på att vi i år särskilt uppmärksammar insatserna på Balkan känns det här extra bra. För det var på Balkan med start i december 1995 som Sverige deltog i en Natoledd insats för allra första gången, sa ÖB Micael Bydén i sitt tal och fortsatte:

– Det skedde efter att Nato tagit över ansvaret för de fredsbevarande styrkorna i det forna Jugoslavien från FN. Ni som var med då, ni var pionjärer. Ni la grunden till vår förmåga att operera inom Natos ram. Det som började i Bosnien, Kroatien och Makedonien fördjupades sedan i Kosovo, Afghanistan, Libyen och Irak. Insatser som nu högst väsentligt underlättar vår integrering i alliansen som fullvärdig medlem, sa han. 

Vid ceremonin delades myndighetens utmärkelser och medaljer för förtjänstfulla insatser ut (se mer information i faktarutan).

Veterandagen2024_Ceremoni_8Q3A0127

Veterandagen firas för att hedra och uppmärksamma alla som tjänstgjort eller tjänstgör i fredsfrämjande insatser.

Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten.

Med anledning av årets veterandag har Försvarsmakten producerat en dokumentär om de militära insatserna i Bosnien. ”I två avsnitt ges perspektiv på kriget som kom att omforma FN, Nato och Sveriges roll i fredsfrämjande insatser”, skriver Försvarsmakten i en artikel

Dokumentären ”Där och då”, vars första avsnitt premiärvisades på veterandagen, är en samproduktion mellan Försvarsmaktens veterancentrum och det Operativa kommunikationsförbandet. Det andra avsnittet släpps på Försvarsmaktens YouTube-kanal den 5 juni. 

Utöver det statsceremoniella högtidlighållandet av Veterandagen genomfördes även lokala ceremonier på en rad olika orter i landet. 

Veterandagen2024_Ceremoni_8Q3A0204

Kung Carl XVI Gustaf delade ut Försvarsmaktens medalj för sårade i strid i silver samt Försvarsmaktens medalj för internationella insatser med spänne och krans.

Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten.

Fakta

Myndighetens utmärkelser för förtjänstfulla insatser

Försvarsmaktens medalj för sårad i strid, i silver

Tilldelas: Menig Georg Mc Callum, Fridlevstad

med anledning av striderna i Bosnien 1995.

Försvarsmaktens medalj för internationella insatser med spänne och krans

Tilldelas: Överste Lennart Widerström, Ronneby

för att under pressade förhållanden möjliggjort förhandling av en fredlig lösning med en beväpnad och fientlig milis Timbuktu, Mali september 2019.

Överstelöjtnant Johan Larsson, Täby

för internationella insatser med spänne och krans för att genom stort personligt engagemang och professionalism på ett avgörande sätt bidragit till en lyckad avveckling av FN-insatsen i Mali 2023.

Fanjunkare Erik Lundqvist, Uppsala

tilldelas Försvarsmaktens medalj för internationella insatser med spänne och krans för att på ett förtjänstfullt sätt utbildat och utvecklat förmågor i förbandet under insatsen i Mali 2022.

Översergeant Oscar Karlsson, Kungsängen

tilldelas Försvarsmaktens medalj för internationella insatser med spänne och krans för att under pressade förhållanden, med fara för eget liv och med rådighet lett det vitala inledande skedet i striden i Gao, Mali, 6 juli 2022.

Furir Linda Karlsson, Lund

tilldelas Försvarsmaktens medalj för internationella insatser med spänne och krans för att genom förtjänstfulla insatser gynnat eget förband i Mali 2022.

Försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld

Tilldelas postumt vid annat tillfälle:

Menig Hjalmar Albertsson, Bodafors

för dödsfall i tjänsten, Blekinge 17 augusti 2023.

Källa: Försvarsmaktens veterancentrum.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet