I årets antagning sökte 1 389 personer till Officersprogrammet. Den 8 maj meddelade FHS att alla sökande som var behöriga skulle erbjudas en plats på utbildningen. Det innebar att 567 personer antogs.
– Givet det omvärldsläge vi befinner oss i och Försvarsmaktens behov av nya officerare så mobiliserar också Försvarshögskolan för att erbjuda alla behöriga en plats på Officersprogrammet, sa rektor Robert Egnell i ett pressmeddelande.
Nu står det klart att 343 personer har tackat ja till en plats till Officersprogrammet 2024.
– Det är enormt glädjande att så många vill bli officer och göra en viktig insats för Sverige. Exakt hur många som påbörjar programmet vet vi dock först i början av augusti. Erfarenheten pekar på att ett mindre antal väljer annan högskoleutbildning, tar anställning i Försvarsmakten eller av andra skäl inte tar sin plats, säger generalmajor Anders Callert, vicerektor vid Försvarshögskolan, i ett pressmeddelande.
Det är enormt glädjande att så många vill bli officer och göra en viktig insats för Sverige. Exakt hur många som påbörjar programmet vet vi dock först i början av augusti.
Försvarsmakten är i behov av fler officerare för att kunna växa och för det krävs ett ökat intag på Officersprogrammet. I våras öppnade Försvarshögskolan därför upp en andra antagningsomgång för att få fler sökande till utbildningen.
– Vi gjorde det här av två anledningar. Dels ville vi ge dem som går värnpliktsutbildningen en chans att söka nu när de fått lite mer tid att tänka efter vad de vill. Dels är behovet av nya officerare så pass stort att vi behöver fler sökande, sa Anders Callert till Officerstidningen då.
Enligt vicerektor Anders Callert är målet att minst 300 kadetter ska påbörja studier vid Militärhögskolan Karlberg när höstterminen drar i gång i augusti.
Fakta
Behörighet till Officersprogrammet
För att bli antagen till Officersprogrammet krävs grundläggande behörighet för högskolestudier, godkänd militär grundutbildning, godkända medicinska krav, godkända fysiska tester och intervjuer hos Plikt-och Prövningsverket samt svenskt medborgarskap och godkänd säkerhetsprövning.
Källa: Försvarshögskolan.