Sök
Stäng denna sökruta.

Vi söker fortfarande ÖB för en kommentar

Josefine Owetz
Margareta Bloom Sandebäck
Josefine Owetz, Chefredaktör

Den 24 juni mejlar jag Försvarsmaktens kommunikationsavdelning med en förfrågan om en kommentar från överbefälhavare Micael Bydén. Officersförbundet har samma dag publicerat ett videoklipp med förbundsordförande Lars Fresker kring införandet av trebefälssystemet. Lars har synpunkter på hur ÖB och Försvarsmaktens ledning har kommunicerat beslutet till de anställda. ”Det finns ett informationsunderskott, både för oss som förbund men framför allt för de berörda medlemmarna. Det öppnar upp för ryktesspridning och många hör av sig till oss och mår dåligt över situationen”, säger Lars Fresker.

» I mitten av september kontaktar jag Försvarsmakten återigen för att höra hur det går. Inget svar. «

Jag kontaktar därför kommunikationsavdelningen och frågar om ÖB vill ge en kommentar till Officerstidningen om hur han ser på kritiken från Officersförbundet. ”Hade han kunnat ha kommunicerat beslutet på ett annat sätt till personalen?”, skriver jag i mejlet. Jag får en bekräftelse på att intervjuförfrågan har mottagits. Sedan går veckorna. Tystnad. Sommaren kommer, och går. I mitten av september kontaktar jag Försvarsmakten för att höra hur det går. Inget svar.

Ytterligare en vecka senare påminner jag om min påminnelse om kommentar. Då hänvisas jag till ett inlägg som Försvarsmaktens kommunikationsdirektör har skrivit på myndighetens bloggportal, som är en replik på en debattartikel som publicerats på Kkrva:s blogg med rubriken ”Därför slutför Försvarsmakten införandet av ett trebefälssystem”. ”Det här är den kommentaren vi ger och hänvisar dig till” får jag till slut som svar med en länk till inlägget.

Det är problematiskt att myndigheten duckar för frågor och gömmer sig bakom enkelriktad kommunikation. Att enbart kommunicera via den egna bloggportalen är dock ett effektivt sätt att slippa undan kritik och följdfrågor. Jag anser att de anställda förtjänar bättre.

Öppet meddelande till ÖB: Intervjuförfrågan kvarstår.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet