Sök
Stäng denna sökruta.

HR-centrum: Lönetillägg kommer att betalas ut i december

Ett internt ärendehanteringssystem överbelastades hos Försvarsmaktens HR-centrum och skapade oro hos anställda för att endast grundlöner skulle betalas ut i december. Nu meddelar HR-centrum att även inrapporterade tillägg kommer att betalas ut.

Annica Ögren
I början av december kom det in ovanligt många ärenden till Försvarsmaktens HR-centrum. Det skapade en överbelastning i enhetens interna ärendehanteringssystemet

I början av december kom det in ovanligt många ärenden till Försvarsmaktens HR-centrum (FM HRC). Det skapade en överbelastning i enhetens interna ärendehanteringssystemet, som gick ned i kapacitet och tvingade FM HRC att stoppa Försvarsmaktsanställdas inrapporteringar av alla lönerelaterade ärenden.

På grund av överbelastningen gick en varning ut på Emilia den 5 december där HR-centrum meddelade att man tvingas prioritera inför december månads löneutbetalningar, och att man jobbade för att säkerställa utbetalning av alla anställdas grundlöner.

De meddelade även att målsättningen var att ha hämtat in eftersläpningar i januari samt att inrapporterade händelser som attesterats av chef eller som lagts in i Prio senast 5 december inte skulle påverkas av HRC:s prioriteringar.

– Vi varnade för det för att det interna ärendehanteringssystemet överbelastades. Men på grund av fantastiska medarbetare kunde problemet snabbt lösas, säger Maria Ehn, kommunikatör vid Försvarsmaktens HR-centrum.

Informationen på Emilia skapade dock oro hos anställda för att tillägg inte skulle kunna betalas ut på decemberlönen. Men så är inte fallet, menar Martina Wejdrup, enhetschef vid Lön och HR-administrativa enheten på FM HRC. Enligt henne kunde enheten fortsätta arbeta med löneutbetalningarna den 6 december, och inför utbetalningarna som nu sker i nästa vecka ska enheten vara nästan helt i kapp.

» Vi har gått in och gjort allt vi kan även för de ärenden som kommit in efter den 5 december «

– Vi har gått in och gjort allt vi kan även för de ärenden som kommit in efter den 5 december, för att nyanställda ska få lön och att de som slutar inte ska få en skuld. Vanliga tillägg som inkommit i tid kommer betalas ut. Det som fortsatt kan ligga efter är vissa ärenden som rör sko-, sjukvårds- och läkemedelsersättningar, men även där har vi försökt jobba i kapp, säger Martina Wejdrup.

Anledningen till anstormningen av ärenden ska enligt Martina Wejdrup vara en följd av Försvarsmaktens tillväxt samt att anställda inför årsskiftet registrerar ärenden.

För att inte riskera att något liknande händer igen har FM HRC nu tagit fram en plan för att eliminera överbelastning i systemet, enligt Martina Wejdrup.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet