Sök
Stäng denna sökruta.

Tuff återuppstart för svenska truppbidraget i Somalia

Attack mot campen och begränsningar till följd av covid-19. Uppdraget har varit utmanande för de svenskar som i höstas roterade ner för att återuppta EUTM Somalias arbete – efter att pandemin tvingat fram en nedstängning av insatsen.

Maria Widehed
Försvarsmakten
För de svenskar som i september roterade ner som del av EUTM (European Union Training Mission) i Somalia har uppdraget i första hand varit att åter få igång träningsverksamheten som under flera månader pausats pågrund av covid-19.

– I dag kör vi all verksamhet fullt ut, men det har tagit ett antal månader, säger överste Ulf Dahlqvist, ställföreträdande förbandschef för EUTM Somalia. I höstas roterade han ner tillsammans med åtta andra svenskar. Deras uppdrag har i första hand varit att åter få igång träningsverksamheten som under flera månader legat nere på grund av covid-19.

EUTM Somalia är en träningsinsats som ska stärka Somali National Armed Forces, SNAF, så att de på sikt själva kan ta över ansvaret för säkerheten i landet. Fram till 2023 har Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, Fmtis, huvudansvaret för att, med stöd av Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetscentrum och Ledningsregementet, bemanna och utbilda den svenska kontingenten.

EUTM startade sin träningsverksamhet för den somaliska försvarsmakten 2010. Den utvecklades sedan till att omfatta även rådgivning och mentorskap. Verksamheten bedrivs främst i Somalias huvudstad Mogadishu och styrkan är grupperad på den internationella campen där. Förbandet består av 180 personer från åtta länder. Det är en utmanande miljö som de jobbar i; med höga temperaturer, tropiska sjukdomar och risk för attacker.

– Våren innan vi kom ner sköt man med granatkastare in på campen där vi bor. Vi har förstärkt skyddet mot eldgivning och det har varit lugnt fram till nyligen då man i samband med en demonstration mot valet sköt med raketgevär mot flygplatsen.

Trots det är det coronapandemin som har påverkat kontingenten som mest.

– Verksamheten har blivit väldigt begränsad. Personalen har behövt sitta isolerad och har fått hemresor inställda. När vi väl skickar folk på leave innebär det karantän och ett långt avbrott från verksamheten, säger Dahlqvist.

Under  2020 har EUTM genomfört flera specialanpassade kurser, bland annat pluton- och kompanichefskurser och kurser kopplade mot organisation och ledning. Man har även genomfört civil-militärt samarbete till stöd för utsatta delar av lokalbefolkningen.

– Nu under våren tittar vi mycket på reparationskapacitet. SNAF har fått en stor donation av fordon och vi ska utbilda i att underhålla dem. Vi hoppas att vi lyckas sy ihop all verksamhet och lämna goda förutsättningar till nästa gäng, trots alla utmaningar med pandemin.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet