Sök
Stäng denna sökruta.

Svenska stridspilotelever på plats i Italien för flygutbildning

Första omgången av stridspilotelever från Flygskolan har nu påbörjat sin flygutbildning i Italien. Utbildningen genomförs på Galatina flygbas utanför Lecce samt Decimomannu flygbas på Sardinien.

Josefine Owetz
Försvarsmakten har tecknat ett avtal med italienska flygvapnet om att en del av den svenska flygutbildningen för stridspiloter ska ske i Italien från och med januari 2024 och upp till tio år framåt.

Det var i början av december som flygvapnet meddelade att avtal tecknats med italienska flygvapnet om att en del av den svenska flygutbildningen för stridspiloter ska ske i Italien. Den 22 januari påbörjade de första svenska stridspiloteleverna från Flygskolan sin flygutbildning på Galantina flygbas.

– Genom vårt goda samarbete med italienska flygvapnet säkerställer vi att flygvapnets blivande stridspiloter får en kvalificerad flygutbildning med mycket hög kvalité. Den italienska flygskolan använder moderna utbildningssystem och den utvecklade flygutbildningen gör att våra svenska stridspilotelever blir väl förbereda inför inflygningen på Jas 39 Gripen, säger överste Niclas Magnusson, chef för Luftstridsskolan, i en artikel på Försvarsmaktens webbplats.

Flygutbildningen för svenska stridspiloter ska ske i Italien från och med i år och upp till tio år framåt, enligt avtalet.

» Den italienska flygskolan använder moderna utbildningssystem och den utvecklade flygutbildningen gör att våra svenska stridspilotelever blir väl förbereda inför inflygningen på Jas 39 Gripen. «

Fram till i år har Flygskolan i Linköping bedrivit den grundläggande flygutbildningen och den grundläggande taktisk utbildning för stridspilotelever på skolflygplan 60. SK 60 avvecklas i sommar och ska ersättas av SK 40. När typinflygning har genomförts med nya skolflygplanet kommer flygvapnet att fortsätta bedriva den grundläggande flygutbildningen i Linköping. En utvecklad grundläggande taktisk utbildning kommer därefter att genomföras i Italien, skriver Försvarsmakten i artikeln.

Flygvapnet kommer att skicka svenska flyglärare som ska utbildas på de italienska skolflygplanen och sedan tjänstgöra som flyglärare på båda flygbaserna. I dag bidrar Sverige med en kontingentschef från Luftstridsskolan, som nu är på plats på Galatina flygbas utanför Lecce tillsammans med den första omgången stridspilotelever.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet