Problemen med brist på elevboenden på Militärhögskolan Karlberg, MHS K, i Solna fortsätter. Under innevarande läsår har man lyckats ordna boende för alla kadetter på skolområdet genom dubbelbeläggning i ett antal rum, men när det till hösten väntas ett nytt intag på över 300 kadetter tvingas skolan till förläggning på lägenhetshotell för att hantera bristen på utrymmen.
– Helst hade vi velat att alla kadetter skulle bo inne på skolområdet. Dels på grund av daningen, för att använda ett gammalt uttryck, dels ur ett arbetsmiljöperspektiv. På Karlberg har vi rådighet över byggnaderna på ett annat sätt än med upphandlade boenden. Men med det sagt vill jag tillägga att vi i grunden tycker det är positivt med fler kadetter och att vi gör det bästa vi kan för dem, säger överstelöjtnant Johan Martinsson, ställföreträdande chef för Militärhögskolan Karlberg.
För att de nya kadetterna som börjar på MHS K i höst ska introduceras på ett bra sätt ska de bo inne på skolområdet. Istället blir det de kadetter som läser andra året med inriktning mot flygvapnet och marinen som får flytta ut.
Vi vill hålla ihop plutonerna och de som läser mot flyget och marinen stämmer antalsmässigt bäst överens.
– De som kommer direkt från värnplikten ska fortsatt få vara i en militär kontext, så att de känner sig hemma i den här miljön. Kadetter som redan har ett års studier är lite mer självsäkra och för dem är boendefrågan kanske inte riktigt lika viktig, säger Johan Martinsson och fortsätter:
– Att det blev just de som läser mot flyget och marinen som flyttar handlar om ren matematik. Vi vill hålla ihop plutonerna och de som läser mot flyget och marinen stämmer antalsmässigt bäst överens med det antal som behöver flytta.

Kadetterna kommer att bo på lägenhetshotellet Biz Apartment i Solna.
Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten.
Kadetterna kommer att bo på lägenhetshotellet Biz Apartment i Solna. Totalt har 120 bäddar upphandlats fördelade på 80 rum. De som bor externt kommer också att få måltidsersättning för frukost och middag.
– Rummen är på mellan 20 och 30 kvadratmeter och har pentryn så att kadetterna kan ordna egen frukost och kanske även laga enklare maträtter. Vilka som ska dela rum får kompaniet och plutonerna komma överens om, säger Johan Martinsson.
Nu tittar vi på om vi kan utöka det nya elevboende som redan är planerat eller om vi måste ta höjd för ytterligare en boendebyggnad.
Parallellt med de tillfälliga boendelösningarna pågår ett mer långsiktigt arbete för att lösa bostadsbristen inne på skolans område. En administrativ byggnad ska göras om till elevboende och det planeras även för nybyggnationer.
– Vi har fört fram behov av nya elevboenden som vi fått bejakat från infra, men förmodligen kommer inte heller det att räcka till. Nu tittar vi på om vi kan utöka det nya elevboende som redan är planerat eller om vi måste ta höjd för ytterligare en boendebyggnad. Vi gör vad vi kan för att bygga ikapp boendebristen, men jag har svårt att se att vi skulle kunna ha nya byggnader på plats före 2032, säger Johan Martinsson.
Fler kadetter innebär också ett ökat behov av lektionssalar samtidigt som de befintliga klassrummen i Smedsvalvet ska stängas för renovering. I höst kommer tolv tillfälliga lektionspaviljonger att ställas upp på Soldatplanen inne på HMS K, samma yta där det temporära boendet Tillfälligheten låg tidigare.
– Jag bedömer att paviljongerna kommer att vara på plats senast i slutet av kvartal tre. Men vi påbörjar inte renoveringen av de gamla lektionssalarna förrän vi har fått de nya. Att hyra in oss i lektionssalar hos andra universitet och högskolor är sannolikt något vi kommer att behöva fortsätta med. Framför allt när vi vill samla flera plutoner samtidigt, säger Johan Martinsson.