Sök
Stäng denna sökruta.

Försvarsmaktens evakueringsinsats är avslutad

Den 19 augusti fattade regeringen beslut om att Försvarsmakten skulle stödja med transportresurser för att evakuera svenska medborgare och tidigare lokalanställda ut ur Afghanistan. Den 27 augusti avslutades insatsen.

Josefine Owetz
Alexander Gustavsson/Försvarsmakten
Svenska operatörer ur specialförbanden svarade för säkerheten på marken på flygplatsen i Kabul.

Totalt har Försvarsmakten genomfört 22 flygningar tur och retur och evakuerat över 1 100 personer. Med hjälp av transportflygplan TP 84 Hercules och Boeing C-17 Globemaster skapade Försvarsmakten en luftbro för att flyga ut personer från Kabul.

– Flygningarna har genomförts i ett område med mycket hög risknivå och operationen har skett under extremt pressade förhållanden. Jag hyser den största respekt för de specialförbandsoperatörer som deltagit och personalen från transportflygdivisionen och Heavy Airlift Wing som med stor säkerhet flugit in och ut från Kabuls flygplats, väl medvetna om de risker som funnits på plats, säger generallöjtnant Michael Claesson, Försvarsmaktens insatschef, i en artikel på Försvarsmaktens webbplats.

Även om evakueringen nu är avslutad så har utrikesminister Ann Linde (S) meddelat att arbetet med att försöka hjälpa tolkar och före detta lokalanställda hos Försvarsmakten kommer att fortsätta.

Sveriges bidrag till den internationella militära insatsen ISAF i Afghanistan pågick mellan 2001 och 2014. När insatsen övergick till Resolute Support Mission (RSM) 2015 deltog Sverige från starten till och med slutet av maj 2021, då den sista svenska truppen lämnade landet.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet