Omvärlden präglas alltmer av parallella kriser samtidigt som Sverige fortsätter att utsättas för allvarliga hot som är mer komplexa, sträcker sig över flera underrättelseområden, utspelar sig i olika domäner och avlöser varandra i högt tempo. Det konstaterar Försvarets radioanstalt, FRA, i sin senaste årsrapport.
– Säkerhetsläget har sammantaget klart förvärrats jämfört med tidigare år, med flera situationer där hoten verkligen går in i varandra, säger FRA:s kommunikationschef Ola Billger.
Det handlar bland annat om hur statsaktörers intressen korsas med terrornätverk och kriminella grupperingar. Den gemensamma bedömningen från Sveriges underrättelse- och säkerhetstjänster är att Ryssland, Kina och Iran är de länder som främst hotar Sveriges säkerhet.
– Vi har en hotbild inom flera olika områden mot Sverige. Ett högt terrorhot, samtidigt som ett underrättelsehot och en situation där den grova gränsöverskridande brottsligheten ställer till med bekymmer – när aktörerna dessutom använder sig av varandra blir det förvärrat.
Kabelbrott i Östersjön, attacker i cybermiljön, främmande makts hot om sabotage i Europa samt en upptrappad konfliktsituation i Mellanöstern är alla exempel på omvärldshändelser som FRA levererat underrättelser om under året. Uppdraget handlar exempelvis om att följa hur flyg och fartyg i närområdet rör sig, liksom att hålla koll på sabotageplaner, cyberattacker och hybrida hot mot kritisk infrastruktur.
Som ett svar på det försämrade omvärldsläget växer FRA nu kraftigt. På bara några år trefaldigas budgeten, från 1,2 miljarder kronor år 2020 till 3,6 miljarder 2027, enligt det senaste försvarsbeslutet.
Vi är en myndighet som växer snabbt nu, vilket avspeglar säkerhetssituationen
I år är budgeten 2,8 miljarder, efter en ökning av myndighetens anslag med 400 miljoner kronor. Pengarna används framför allt till mer personal, men också för att stärka teknologi och skalskydd.
– Vi är en myndighet som växer snabbt nu, vilket avspeglar säkerhetssituationen. Vi tycker det är en klok satsning. En hel del av budgeten går till att rekrytera nya medarbetare, säger Ola Billger.
Verksamheten är samtidigt teknikintensiv och kräver stora investeringar.
– Vi behöver hänga med i den tekniska utvecklingen och investera bara för att kunna hålla jämna steg med motståndaren. Det handlar om investeringar för att möta att volymerna av material hela tiden ökar och att det finns nya sätt att kommunicera på.

Ola Billger
Kommunikationschef FRA
Försvarsmaktens flygplan S102 B har som främsta uppgift att bedriva flygburen signalspaning åt FRA. Signalspaningsfartyget HMS Artemis driftsattes i april förra året som del av Första ubåtsflottiljen för att efter 40 år ersätta HMS Orion.
Men vilka investeringar som krävs för framtiden vill Ola Billger i dagsläget inte svara på.
– Vi får se lite vad vi har för behov framöver. Det finns inga detaljer jag kan dela än. Sverige är ett av få länder i vår storlek som har både flyg-, sjö- och markburen signalspaning.
Nationellt cybersäkerhetscenter, NCSC, blev i november del av FRA för att bredda myndighetens cybersäkerhetsarbete. Arbetet i NCSC utförs bland annat i samverkan med Försvarsmakten.
Exakt hur många som arbetar på FRA är hemligt, men 2025 är man ungefär 1 200 medarbetare, jämfört med cirka 800 personer år 2019.
– Jag kan säga som så att vi har ökat med 50 procent i personalstyrka under 20-talet, säger Ola Billger och fortsätter:
– Det finns så klart lite växtvärk, men hittills har vi klarat tillväxten väldigt bra. Sedan kan det så klart finnas utmaningar inom vissa områden, som när det gäller att hitta rätt kompetens inom analys, it och cybersäkerhet.
FRA:s huvudkontor finns sedan många år på Lovön i Mälaren. En del av den ökade budgeten går till om- och nybyggnad, bland annat på det inhängande kontorsområdet. Många av FRA:s lokaler är byggda under 40-talet, där bland annat tekniska installationer och system behöver utvecklas.
Även säkerhetsskyddet utökas. Under 2024 har skyddsområdet runt FRA:s anläggningar vidgats och man har flyttat ut staketen.
– Del av byggnaden jag sitter i här på Lovön och tittar ut över nu kommer att rivas och ersättas av nytt. Vi tittar tio år framåt på vettig lokalförsörjning, säger Ola Billger.
Vi hoppas att det kommer ett lagförslag under året som bland annat hjälper oss arbeta med signalspaning i krig och krigsfara
Den lagstiftning som reglerar FRA:s underrättelseverksamhet, signalspaningslagen, trädde i kraft 2009. Under 2024 föreslog regeringens utredare att lagen ska moderniseras. Vid sidan av den lag som tillämpas i fredstid föreslås en ny lag som reglerar signalspaningen vid krig och krigsfara.
– Vi hoppas att det kommer ett lagförslag under året som bland annat hjälper oss arbeta med signalspaning i krig och krigsfara, den lagstiftning som finns nu är inte anpassad för det nya säkerhetsläget.
Förbudet mot att inhämta signaler där både sändare och mottagare befinner sig i Sverige, och förstöringsskyldigheten av dessa signaler, föreslås få ett undantag.
– I dag om vi exempelvis har spaning på en terrorgrupp i Köpenhamn som reser över bron är vi tvungna att släppa dem, för vi får inte signalspana när mottagaren befinner sig i Sverige. Utredaren tittar på särskilda undantag i sådana nödliknande situationer. Det är vi positiva till.
FRA vill också öka förmågan att samverka med Försvarsmakten under krigstida förhållanden. Av den anledningen behöver FRA kunna delta i övningsverksamhet i skarp signalmiljö, enskilt eller tillsammans med exempelvis Försvarsmakten. I dag tillåter inte lagstiftningen detta.
– Det hade direkt förbättrat oss om vi kan få möjlighet till det. Rent allmänt är det av vikt att vi har ett större utbyte med Försvarsmakten, vi är ett riktigt viktigt stöd.
Hur har Natomedlemsskapet påverkat FRA?
– Det finns viktiga samarbeten inom Natokontexten där FRA har en given del. Det ska bli intressant att se hur det utvecklas inom de närmsta åren, det kändes skönt när vi kunde hissa Natoflaggan här på Lovön.
Fakta
Försvarets radioanstalt
Försvarets radioanstalt, FRA, är en civil myndighet som lyder under Försvarsdepartementet. FRA är en del av Sveriges underrättelsetjänst och rapporterar om hot i omvärlden som riktar sig mot Sverige. FRA bedriver signalspaning mot utrikes företeelser på uppdrag av regeringen, Regeringskansliet, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen i Polismyndigheten. FRA:s underrättelser är ett stöd för regeringen i dess utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska arbete. Myndigheten arbetar också med cybersäkerhet inom Sverige. Sedan november 2024 ansvarar FRA också för Nationellt cybersäkerhetscenter (NCSC) som har i uppdrag att förbättra cybersäkerheten bredare i samhället.
Källa: FRA och regeringen.