I slutet av augusti kom Justitieombudsmannen, JO, med sin slutsats att militärpolisen saknar lagstöd att utreda brott. Exakt hur beslutet kommer att påverka militärpolisens verksamhet är ännu oklart, men handlingsutrymmet för förbandets personal har minskat. ”Försvarsmakten håller på med en hemställan till regeringen om att vi vill att de ser över lagstiftningen så att vi kan fortsätta arbeta som vi gjort hittills”, sa chefen för Försvarsmaktens militärpolisenhet till Officerstidningen i början av september.
Överstelöjtnant Håkan Isacsson är chef för militärpolisbataljonen.
Hur stor del av era arbetsuppgifter har bestått av utredningar?
– Det är en stor del av vår huvuduppgift. Men den stora begränsningen är egentligen att vi inte får använda rättegångsbalken som polisman och får därför inte använda tvångsmedel som bland annat husrannsakan och att hämta till och genomföra förhör. Det begränsar den polisiära tjänsteutövningen, säger Håkan Isacsson.
Vi använder fortsatt befintlig tillämpbar lagstiftning och genomför nationella insatser på det sätt vi kan.
Innebär det att ni nu har brist på uppgifter?
– Nej, vi har väldigt mycket arbetsuppgifter ändå. Vi är ett krigsförband som just nu bedriver mycket utvecklingsarbete mot militärpolisens krigsuppgifter. Vi kommer lägga mycket tid på utveckling, utbildning och övning mot divisionens och Försvarsmaktens behov, men även mot utökad produktion av värnpliktiga. Vi använder fortsatt befintlig tillämpbar lagstiftning och genomför nationella insatser på det sätt vi kan.
Håkan Isacsson
Chef för militärpolisbataljonen
Hur är stämningen på bataljonen?
– Den är blandad. Det här skapar möjlighet för utveckling, att öva mer och förbereda oss för krigsuppgifter vilket är positivt. Samtidigt har Försvarsmakten tillfälligt förlorat en mycket viktig förmåga i fred, kris och krig. Vi ställer oss positiva till att Försvarsmakten och regeringen nu arbetar för att modernisera lagstiftningen. Militärpolisens brottsförebyggande och utredande arbete är viktigt för totalförsvaret och för Nato och en modernisering kommer stärka militärpolisens juridiska förutsättningar och bättre anpassa organisationen för dagens hot och krav. Vi ser detta som något tillfälligt och att Försvarsmakten och militärpolisen kommer gå ur det här med en starkare lagstiftning.