Sök
Stäng denna sökruta.

Efter 20 år – insatsen i Afghanistan avslutad

Insatsen i Afghanistan är en av de mest omfattande i svensk historia. Förlusterna under de två decennier som missionen pågick blev stora med fem stupade soldater och 24 skadade.

Linda Sundgren
Johan Lundahl/Försvarsmakten
I nästan två decennier deltog Sverige i den Nato-ledda insatsen i Afghanistan (ISAF). Majoriteten av det svenska styrkebidraget var placerat i Mazar-e-Sharif i landets norra delar.

Den 25 maj landade de sista svenska soldaterna ur FS 40 på flygplatsen i Jönköping. Därmed är insatsen i Afghanistan avslutad för svensk del och den 27 maj hölls en medaljceremoni på Ing 2 i Eksjö för de hemkomna.

– 7 515 svenska kvinnor och män har deltagit i insatsen. Det har bland annat gett erfarenhet av skarp operativ verksamhet. De erfarenheterna ska vi mycket nogsamt ta tillvara, sa försvarsminister Peter Hultqvist i sitt tal, enligt uppgift på Försvarsmaktens webbplats. 

Under de 20 år som insatsen pågick stupade fem svenska soldater och 24 sårades, vissa med men för livet. Sverige påbörjade sitt militära bidrag i den Nato-ledda insatsen ISAF (International security assistance force) vid årsskiftet 2001–2002 i regionen runt Kabul. Efter fyra år förflyttades merparten av bidraget till Mazar-e-Sharif och provinser i landets norra delar. Under medaljsceremonin i Eksjö hölls en tyst minut för de fem stupade soldaterna och den afghanska tolk som omkom vid ett eldöverfall 2010. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet