Sök
Stäng denna sökruta.

Försvarsmakten ska utbilda ukrainska soldater 

Försvarsmakten ska i höst skicka instruktörer till Storbritannien för att leda militär grundutbildning för ukrainska medborgare, beslutade regeringen nyligen. Skaraborgs regemente, P 4, i Skövde, har det sammanhållande ansvaret för uppdraget.

Josefine Owetz
Försvarsmakten
Under hösten kommer instruktörer från Försvarsmakten att ansluta till den militära utbildningsinsatsen av ukrainska medborgare i Storbritannien. Försvarsmakten har sedan 2018 utbildat ukrainska säkerhetsstyrkor inom ramen för Operation Unifier. I februari 2022 avbröts insatsen på grund av säkerhetsläget i landet.

Efter den ryska invasionen av Ukraina behöver den ukrainska militären stöd med grundutbildning av fler soldater.

Sedan början av juli utbildar brittiska armén ukrainska medborgare i Storbritannien för att de ska kunna tjänstgöra i Ukrainas försvarsmakt. Initiativet att erbjuda militär grundutbildning kommer från Storbritannien, som har bjudit in andra länder som är medlemmar i det brittiskledda försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) att bidra.

Regeringen beslutade i början av augusti att Sverige ska bidra till utbildningen. Försvarsmakten kommer under tidsperioden 12 augusti till och med den 31 december i år att skicka upp till 120 instruktörer till utbildningsinsatsen. 

» De svenska instruktörerna kommer att bidra till att stärka Ukrainas försvarsförmåga. «

– Rysslands krig mot Ukraina har nu pågått i över fem månader och det är oerhört viktigt att omvärlden fortsätter att stödja Ukraina i landets kamp för suveränitet och självbestämmande. Det är viktigt att Sverige är delaktigt i det arbetet och de svenska instruktörerna kommer att bidra till att stärka Ukrainas försvarsförmåga, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) i ett pressmeddelande. 

Arméstaben arbetar nu med detaljerna kring genomförandet tillsammans med Skaraborgs regement, som har det sammanhållande ansvaret för utbildningsuppdraget. Därifrån kommer också majoriteten av instruktörerna att komma, kompletterat med personal från andra arméförband, skriver Försvarsmakten i en artikel på myndighetens webbplats den 15 augusti. 

– Armén hanterar den första omgången av uppdragets bemanning med omkring 45 instruktörer, som kommer bedriva utbildning i cirka fem intensiva veckor, säger arméchef generalmajor Karl Engelbrektson i artikeln.

Utbildningen som de ukrainska med-borgarna får omfattar bland annat sjukvård, vapentjänst och strid. En viktig del av utbildningen är också folkrätt och krigets lagar, skriver Försvarsmakten. Totalt väntas cirka 10 000 ukrainska medborgare att delta i utbildningen i Storbritannien.

– Ju fler ukrainare som kan strida för sitt land, desto starkare blir deras armé, säger arméchef Karl Engelbrektson i artikeln. 

De första instruktörslagen ska vara på plats i slutet av september för att sedan kunna börja utbilda i början av oktober.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Annons