Sök
Stäng denna sökruta.

Europas försvarsmakter krymper

Europas väpnade styrkor har minskat de senaste tio åren. Bara Sverige och Ungern går mot strömmen med 25 procent fler anställda militärer under perioden. Det enligt en kartläggning från den militärfackliga paraplyorganisationen Euromil.

Bundeswehr / Maximilian Schulz
Linda Sundgren
Tyskland har tappat cirka en fjärdedel av sin militära personalstyrka sen 2010, trots att man velat öka den.

Alla europeiska länders försvarsmakter utom två, Sverige och Ungern, har minskat mängden militär personal 2010–2020. I snitt har man tappat 16 procent av de anställda.

Störst är minskningen i Belgien och Tyskland som båda förlorat runt en fjärdedel av personalstyrkan. Ungefär hälften av de 15 länder som ingår i undersökningen har medvetet minska personalmängden.

Fyra länder – Tyskland, Slovakien, Sverige och Ungern – har velat öka antalet anställda men bara två har lyckats expandera. Samtidigt har varken Sverige eller Ungern klarat av att rekrytera tillräckligt många i relation till sina egna mål. Endast tre länder, Nordmakedonien, Serbien och Spanien, nådde de personella målen vilket var att behålla en oförändrad personalstyrka.

Ett problem som lyfts fram i rapporten är svårigheten att rekrytera unga vuxna. De unga vuxna upplever bland annat att bilden de har av försvaret inte stämmer överens med den verklighet de möter under grundutbildningen. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Annons