Sök
Stäng denna sökruta.

Ukrainska soldater har utbildats i Sverige

Hundratals ukrainska soldater har fått utbildning på stridsfordon 90 i Sverige. Under våren har Försvarsmakten i en unik insats utbildat fyra ukrainska pansarskyttekompanier som nu ska till frontlinjen i Ukraina, rapporterade TT den 8 juni.

Josefine Owetz
Fredrik Sandberg/TT
Ukrainska soldater utbildas av svensk militär på stridsfordon 90.

Förutom utbildning på stridsfordon 90-systemet har de ukrainska soldaterna fått tand- och läkarvård under sin tid i Sverige. Vissa av de soldaterna kommer direkt från kriget vid fronten, andra är nyss mobiliserade, skriver Försvarsmakten i en artikel på myndighetens webbplats.

I januari beslutade regeringen att Sverige ska skicka 50 stridsfordon 90 till Ukraina. Stridsfordonen är av modell 9040C och har högre skyddsnivå jämfört med standardmodellen. Vagnen är beväpnad med en 40 millimeters automatkanon, 7,62 millimeters kulspruta och rökkastare. 

”Eleverna är duktiga och otroligt ambitiösa. Framförallt är de duktiga på det mekaniska. Avancerad teknik är de mindre vana vid, men de lär sig snabbt. Alla vill lära och alla vill göra sitt bästa. Det märks tydligt, även när de är trötta och jobbat länge och hårt”, säger en av Försvarsmaktens instruktörer i artikeln.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet