Sök
Stäng denna sökruta.

Prio ska blir mer användarvänligt

Måndag vecka 44 kommer det att se lite annorlunda ut när Försvarsmaktens anställda öppnar upp Prio på sina datorer. Systemet SAP har då konverterats till den senaste versionen, en uppdatering som Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, hoppas ska bidra till ökad användarvänlighet.

Josefine Owetz
Skärmdump med exempel på nya gränssnittet i Prio. Bilden är ett montage.

Foto: Istock / Försvarsmakten

Vecka 44 kommer Prio att konverteras från nuvarande SAP ECC-system till den senaste versionen som kallas SAP S/4HANA. 

Vilka är de största förändringarna som användarna kommer att märka av?

– Framför allt kommer alla att ha en ny inloggning, det vill säga sättet och stegen som de loggar in på. De kommer märka av ett nytt gränssnitt och nya färger på skärmen. Det är samma system, men den nya versionen innebär ett modernare Prio, säger Kamilla Lidsman vid programledningen på systemförvaltningsenheten på Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, som förvaltar Försvarsmaktens IT-system för informationshantering. 

För de allra flesta kommer den nya versionen dock inte att innebära så mycket mer än ett nytt gränssnitt och en del nya benämningar i systemet. Benämningen ”kundvagn” kommer exempelvis att försvinna och från och med vecka 44 heta ”anmodan”. 

Det är samma system, men den nya versionen innebär ett modernare Prio.

Varför kan det inte heta ”kundvagn” längre?

– Då behöver vi anpassa standardsystemet och det tar resurser och tid från annat. Det är en styrka för oss att kunna följa den standard som finns och i stället lägga fokus på förvaltning, kapacitet och att hantera nya funktioner, säger Kamilla Lidsman.

För anställda som arbetar med inköp i Försvarsmakten kommer den nya versionen av SAP att märkas av desto mer.

– De kommer att få en del nya arbetssätt. För många användare kommer den nya funktionaliteten bara att betyda att det blir mer användarvänligt och mer intuitivt, säger Kamilla Lidsman och fortsätter:

– Mycket av det vi gör i det här första steget i projektet är saker som är ”under huven” så att säga. 

Det som framför allt görs nu är att ”skruva till” tekniken i systemet och därigenom skapa förutsättningar för att införa förbättringar framöver, förklarar hon. Det handlar bland annat om att möjliggöra för att ha utbyte med andra länders försvarsmakter i SAP.

– SAP innehåller en försvarslösning som är specifik för Försvarsmakten och där har vi ett tätt samarbete med andra försvarsmakter som använder SAP, vilket många gör. Det ger oss bättre förutsättningar att ha ett utbyte med länder som Försvarsmakten samarbetar med, som USA, Tyskland, Frankrike och de nordiska länderna, säger Kamilla Lidsman. 

På intranätet Emilia finns det information och instruktioner om vad den uppdaterade versionen innebär.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet