Sök
Stäng denna sökruta.

Försvarspersonal stödjer evakueringen i Sudan 

På söndagen beslutade riksdagen att regeringen får skicka en väpnad styrka på 400 individer till Sudan för att stödja evakueringen av svenska medborgare ut ur landet. Försvarsmakten uppger att de samarbetar med internationella partners för att lösa uppgiften.

Linda Sundgren
Reuters / TT
Ett flygplan från det franska flygvapnet, som plockat upp evakuerade av olika nationaliteter från Sudan, anländer till Djibouti, enligt Frankrikes president Emmanuel Macrons officiella Twitter-konto.

Sedan den 15 april pågår strider mellan Sudans armé och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces, RSF, i huvudstaden Khartoum och på andra platser i landet.

Den svenska ambassaden i Khartoum har stängt och UD råder svenska medborgare i Sudan att hålla sig inomhus så länge striderna pågår. En rad länder, däribland Sverige, arbetar nu intensivt för att få hem sina medborgare och söndagen den 23 april gav riksdagen tillstånd till regeringen att skicka en beväpnad styrka på upp till 400 individer för att stödja evakueringen.

Under en pressträff nu på morgonen meddelade regeringen att den svenska personalen vid ambassaden i Khartoum och Sida samt deras familjer har kunnat lämna landet med hjälp av ett franskt militärt transportplan. Det rörde sig om totalt 25 personer. Ytterligare cirka 150 svenskar bedöms befinna sig i landet.

Med anledning av säkerhetsläget vill Försvarsmakten inte ge någon intervju i dagsläget men myndighetens pressekreterare, Guna Graufelds, uppger i en skriftlig kommentar till Officerstidningen att: 

”Försvarsmakten bedömer att säkerhetssituationen i Sudan är mycket osäker och förändras dag för dag, timme för timme. Vi följer utvecklingen väldigt nära och vår absolut högsta prioritet är att kunna genomföra evakuering på ett snabbt och säkert sätt. Vi arbetar nu med att internt och tillsammans med internationella partners skapa bästa förutsättningar för att lösa denna uppgift. Med hänsyn till operationssäkerheten kan Försvarsmakten inte på in på några detaljer i nuläget kring verksamhetens genomförande. Detta för att inte äventyra säkerheten för vår personal eller för de som ska evakueras.”

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet