Sök
Stäng denna sökruta.

Beslut om stridspiloternas pensioner

Arbetsgivarverkets förhandlingschef har i dag fattat beslut om nya pensionsvillkor för en avgränsad grupp stridspiloter. De som berörs av övergångslösning är piloter som under sin anställning fått höjd pensionsålder.

Josefine Owetz
Missnöjet bland stridspiloterna beror främst på pensionsavtalet, men också på en frustration över rådande lönestruktur och bristande karriärutveckling.

– Jag är glad att vi i dialog med Försvarsmakten i en akut situation för en avgränsad grupp, snabbt kunnat finna en lösning som omhändertar frågan och stärker Försvarsmaktens personalförsörjning av piloter på kort och lång sikt, säger Anna Falck, Arbetsgivarverkets förhandlingschef, i ett pressmeddelande.

Det var på torsdagseftermiddagen som Arbetsgivarverkets förhandlingschef meddelade att hon fattat beslut om ändrade pensionsvillkor för en avgränsad grupp av piloter. 

Den grupp som beslutet avser är Försvarsmaktens piloter födda 1988 och senare, och som var antagna till pilotutbildningen när det statliga pensionsavtalet PA 16 trädde i kraft. Totalt handlar det om runt 90 piloter som fick höjd pensionsålder efter att de blivit anställda, från 55 år till 67 år.

» Jag hoppas och tror att våra tjänstlediga piloter kommer tillbaka «

– Jag är glad och tacksam över att Arbetsgivarverket tog sig an frågan och fann en lösning inom avtalet. Jag hoppas och tror att våra tjänstlediga piloter kommer tillbaka och att övriga väljer att stanna, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström i ett pressmeddelande från Försvarsmakten.

Officersförbundets ordförande Lars Fresker kommenterar Arbetsgivarverkets beslut så här:

– På sitt sätt är detta bra, så klart, men oklarheterna är många. Allt för många för att det ska kännas helt bra i magen. Det här är gjort på ett sätt som ligger synnerligen långt från praxis på arbetsmarknaden. Arbetsgivarverket har gått in och agerat arbetsgivare och ska nu fatta beslut ner på enskild nivå, dessutom utan att ha genomfört någon som helst samverkan eller förhandling, säger han och tillägger:

– Pensionsvillkor måste ses i en helhet. Det är många faktorer som samverkar. Till exempel är det här beslutet ensidigt och kan ändras av arbetsgivaren när som helst. Vi har redan nu genom vår förhandlingsledare inom OFR/S,P,O kontaktat Arbetsgivarverket och meddelat att vi vill kvalitetssäkra innehållet i beslutet så att våra medlemmar kan känna trygghet inför framtiden eftersom Arbetsgivarverket inte valt att följa medbestämmandelagen.

» Det här är gjort på ett sätt som ligger synnerligen långt från praxis på arbetsmarknaden. «

Lars Fresker poängterar att missnöjet i pilotkollektivet inte bara handlar om pensionsvillkor.

– Det handlar också om lön och karriärmöjligheter, som man inte löser med det här beslutet.

På ett extrainkallat styrelsemöte den 12 augusti beslutade Arbetsgivarverket att ge sin förhandlingschef Anna Falck mandat att tillsammans med Försvarsmakten skyndsamt agera i frågan som gäller flygvapenpiloternas pensioner. 

En betydande andel av flygvapnets stridspiloter sökte i vintras tjänstledigt för studier i höst, för att kunna byta till civila yrken. Även en del uppsägningar har inkommit. Missnöjet i pilotkollektivet, som Officerstidningen tidigare rapporterat om, beror på en frustration över löner och arbetsvillkor, men framför allt ett missnöje över PA 16. 

På torsdagskvällen begärde Officersförbundet överläggning med Arbetsgivarverket, som genomförs under fredagsmorgonen. 

– Vi vill kvalitetssäkra gårdagens pensionsbeslut som fattats utan vare sig samverkan eller förhandling, säger Jesper Tengroth, Officersförbundets kommunikationschef. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet