Sök
Stäng denna sökruta.

Uppdaterad: Avtal om nya eldhandvapen väntas under våren 

Avtalen om nya eldhandvapen är inne på upploppet och i slutet av mars är planen att teckna ramavtal tillsammans med Finland. Därefter kommer mer detaljerade besked om vapnen och leveranser ut till förbanden, enligt företrädare på Försvarets materielverk.

Linda Sundgren
Finska Försvarsmakten
Det har tidigare ryktats om att M23 från finska Sako kommer att ersätta AK4D som skarpskyttevapen.

Först publicerad 2023-02-15. Uppdaterad 2023-02-24

Den pågående upphandlingen av nya eldhandvapensystem till Försvarsmakten genomförs tillsammans med Finland och befinner sig nu i slutfasen. För att inte ”störa den processen” vill avdelningschefen för vapen och skydd på Försvarets materielverk, Per Norgren, inte avslöja några detaljer om avtalen, men säger att det handlar om olika vapensystem. 

– Det blir automatkarbiner i olika versioner och prickskyttevapen. Längre fram kommer vi att teckna avtal för fler vapensystem, också det tillsammans med Finland.  

» Det blir automatkarbiner i olika versioner och prickskyttevapen. «

I en artikel i Officerstidningen (nr 6/2021), uppgav Försvarets materielverk att leveransen av nya eldhandvapen skulle inledas under 2024, medan det i sociala medier har spekulerats om leveranser från 2025. I dagsläget vill Per Norgren inte uppge någon tidsangivelse, men säger att det inte handlar om några stora förändringar i förhållande till det som myndigheten tidigare sagt i frågan. 

– Alla delar i avtalen är inte på plats ännu. När avtalet är klart kommer detaljer presenteras. 

Den 20 februari gick finska försvarsministeriet ut med ett pressmeddelande och meddelade att regeringen beslutat att anskaffa prickskyttesystemet TRG M10 av den finska vapentillverkare Sako till den finska försvarsmakten. Prickskyttesystemet ska enligt uppgift ha förmåga att bekämpa mål på över 1 400 meters avstånd.

Om Försvarsmakten kommer att anskaffa samma prickskyttesystem som Finland vill Per Norgren på FMV inte svara på i dagsläget.

– Vi skriver som sagt kontrakt i slutet av mars och kan tyvärr inte kommentera före det, uppger han i ett skriftligt svar till Officerstidningen.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet