Svensk stabsofficer deltar i Operation Highmast i indopacifiska regionen

Försvarsmakten deltar med en stabsofficer inom ramen för Operation Highmast. Det är en brittiskledd insats där en multinationell hangarstridsgrupp genomför verksamhet i den indopacifiska regionen för att värna regional säkerhet. ”Detta ger oss möjlighet att inhämta ny kunskap om den säkerhetspolitiska dynamiken i området”, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett uttalande.

Maria Widehed
Hangarfartyget HMS Prince of Wales lämnade den 23 april sin hemmahamn i Portsmouth för att leda Carrier Strike Group 25 under Operation Highmast. Fartyget ska besöka 40 länder i Medelhavet, Mellanöstern, Sydostasien, Japan och Australien och eskorteras av örlogs- och stödfartyg. Nära 4 000 brittiska soldater deltar.

Foto: Ollie Thompson/Solent News

Sedan den 22 april deltar Försvarsmakten med en stabsofficer inom ramen för Operation Highmast, efter ett beslut av regeringen tidigare i vår. Operation Highmast är en brittiskledd insats där en multinationell hangarstridsgrupp, med hangarfartyget HMS Prince of Wales och sin 1 600-mansbesättning i täten, under åtta månader genomför verksamhet i den indopacifiska regionen för att värna regional säkerhet.

Flera nationer deltar, däroibland Kanada och Spanien. Norge deltar med stödfartyget KNM Maud och fregatten KNM Roald Amundsen, rapporterar Navyleaders.com.

Sverige kommer att delta med en stabsofficer ombord på ett örlogsfartyg under insatsen. Vid rotation av personal kan det bli aktuellt med upp till två stabsofficerare som deltar samtidigt.

– Vi fick frågan av Storbritannien, där de specifika saker stabsofficeren kommer att arbeta med var efterfrågat. För Försvarsmakten innebär detta erfarenheter för marinen liksom en möjlighet att bygga nätverk och knyta kontakter som i förlängningen kommer att bidra till ökad interoperabilitet med andra länder, säger Philip Simon, senior rådgivare vid Högkvarterets operationsledning.

Den indopacifiska regionen, som spänner från Afrikas östkust via Indiska oceanen och arkipelagerna i Sydostasien till ö-nationerna i Stilla havet, har de senaste åren fått en central försvarspolitisk och militär betydelse.

Den euroatlantiska regionen påverkas i hög utsträckning av säkerhetsläget i den indopacifiska regionen.

– Den euroatlantiska regionen, inklusive Sverige, påverkas i hög utsträckning av säkerhetsläget i den indopacifiska regionen, säger Philip Simon.

Den regionala utvecklingen präglas i allt högre utsträckning av dynamiken mellan Kina och USA, konstaterar regeringen. Regeringens försvarspolitiska inriktning för samarbete med partnerländer i den indopacifiska regionen beslutades under sommaren 2024 och i inriktningen är just militär närvaro ett av tre fokusområden.

– Det ligger i Sveriges intresse att stärka det försvarspolitiska samarbetet med partnerländer i den indopacifiska regionen. Detta ökar vår aktivitet och ger oss möjlighet att inhämta ny kunskap om den säkerhetspolitiska dynamiken i området, säger försvarsminister Pål Jonson i ett pressmeddelande.

Under första delen av sin seglats kommer Operation Highmast att delta i den Natoledda övningen Neptune Strike i Medelhavet. Ytterligare övningar och hamnbesök kommer att följa i Indiska oceanen, med partners som USA, Indien, Singapore och Malaysia.

Operation Highmast kommer också att sammanlänkas med 19 partnernationer under övningen Talisman Sabre nära Australien. Där kommer man att besöka Japan, träna tillsammans med den japanska sjöförsvarsstyrkan och göra hamnbesök i Indien, uppger Storbritanniens regering på sin hemsida.

– Genom operationen kommer vi att stå stadigt med våra allierade mot dem som utmanar den internationella ordningen och påminna världen om att säkerheten för den euroatlantiska regionen och den indopacifiska är odelbar, säger Luke Pollard, Storbritanniens minister för de väpnade styrkorna, i ett uttalande.

Dela artikel:
Facebook
X
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet