Den återinrättade Livgardesbrigaden kommer initialt att bestå av två motoriserade skyttebataljoner, ett brigadlednings- och sambandskompani samt en brigadstab. I måndags tog den nyutnämnde översten Martin Johansson befälet över brigaden i samband med en ceremoni på Livgardet.
– Det känns väldigt bra och stort. Det var en värdig ceremoni som markerade ett viktigt steg på vägen för oss. Vi är bara under inledningen av återetableringen, men nu är vi på gång, säger överste Martin Johansson, nybliven brigadchef.
Han och några kollegor har det senaste året arbetat med förberedelser för brigadens återetablering. Efter sommaren påbörjades arbetet i den nya organisationen.
– Vi har del av en brigadstab på plats och det som har varit 12:e motoriserade skyttebataljonen ingår nu i brigaden. En andra motoriserad skyttebataljon är under utveckling. Det är dessa delar som finns just nu. Framåt ska vi börja bygga brigadens lednings- och sambandsförmåga, för att sedan vidare mot 2030 tillföras ytterligare manöverförband och funktioner.
Huvuduppgiften för Livgardesbrigaden är att försvara Stockholms län med dess befolkning och infrastruktur. Det är en infanteribrigad som är specialiserad på strid till fots i urban miljö, det vill säga strid i bebyggelse.
Infanteristrid är det som är utmärkande för oss och därmed också försvaret av Stockholm.
– Vi har även en god rörlighet för att kunna verka på olika platser. Infanteristrid är det som är utmärkande för oss och därmed också försvaret av Stockholm. Försvaret av eget territorium och huvudstadens betydelse är viktigt. Det är viktigt att vi har en brigad dedikerad för detta, även om vi också ska kunna verka i andra riktningar, säger Martin Johansson.
Brigad är det krigsförband där olika system och förmågor samordnas inom armén. Luftvärn, artilleri, underrättelsetjänst och fältarbeten är några exempel på funktioner som ingår.
”Att vi i dag intar initial förmåga med ytterligare en brigad är viktigt, och jag förväntar mig att utvecklingstakten kommer att accelerera då vi har dedikerade chefer på bataljons- och brigadnivå. Det är inte återskapandet av en gammal förmåga, det är en modern brigad med nya och traditionella förmågor som sätts upp”, säger arméchef generalmajor Jonny Lindfors i en artikel om återinvigningen av brigaden på Försvarsmaktens webbplats.
Vad innebär detta?
– Det innebär att det finns en del konstanter kring vår huvuduppgift som är försvaret av Stockholm rent militärgeografiskt, samtidigt gör vi det nu i en helt ny kontext. Vi är en del av Nato och löser uppgifter tillsammans med våra allierade. Det innebär att Sverige agerar i ett större sammanhang. På motsvarande sätt är det för brigaden, vi ska kunna var en del av divisionen och vi gör det nu som en del av alliansen, säger Martin Johansson.
Mycket handlar om interoperabilitet med allierade, förklarar han, det vill säga att kunna kommunicera och verka med andra länders system. Det handlar också om samordning mellan mark- och luftarenan.
– Sedan är det också kopplat till digitaliseringen i armén, med ledningssystemens utveckling, och till ny teknik, exempelvis ökat nyttjande av UAV:er samt även AI som kommer påverka krigföringen.
Martin Johansson har sin bakgrund på Norrbottens regemente, I 19, i Boden. Han tillbringade sina första tio år som officer på pansarbataljonen. Därefter har han tjänstgjort vid internationella utbildningsenheten på Livgardet, Produktionsstabens arméavdelning och på Arméstaben. Han har genomfört internationella insatser i Kosovo, Liberia, Afghanistan och Mali. Han var kontingentschef för Mali 17.
– Det känns stort och ansvarsfullt att bli brigadchef. Det innebär ett stort förtroende och jag ska göra allt för att kunna motsvara de förväntningar som ges.
Under hösten sker kompetensutveckling och övning i egen regi. I början av nästa år ska brigaden delta i brigadstridsledningsövningen Brigstri.
Hur väl uppfylld är brigaden i dag?
– Motoriserade bataljonen är väl fylld och under vidmakthållande. För brigadstaben har vi som ambition att den ska ha mer än 50 procents uppfyllnad i slutet av året, den andra motoriserade skyttetbataljonen fyller vi på efterhand. Vi ska ha en initial förmåga till 2026 så det är en succesiv tillväxt under de kommande åren, säger Martin Johansson.
Livgardesbrigaden blir den fjärde av arméns brigader och ska ingå i 1:a divisionen tillsammans med Norrbottensbrigaden i Boden, Skaraborgsbrigaden i Skövde och Södra skånska brigaden i Revinge. I nuvarande försvarsbeslut från 2020 står att armén ska bygga brigadförmåga i divisionsram igen och leverera divisionsledningsförmåga 2025. Brigadgeneral Rickard Johansson är divisionschef och säger så här om att Livgardesbrigaden nu är återinvigd:
– Det är ett väldigt tydligt tecken på att armén levererar enligt försvarsbeslutet. Det är av politiken beställt och det känns bra att vi nu kan göra det.
Vi går mot en brigadarmé i divisions ram i en överordnad kårkontext. Det ska nu realiseras in i Nato och där är den här förmågan efterfrågad.
Hur går arbetet med att bygga brigadförmåga inom divisions ram?
– Det går framåt. Vi bygger förmågan att slåss i större formationer och vi går mot en brigadarmé i divisions ram i en överordnad kårkontext. Det ska nu realiseras in i Nato och där är den här förmågan efterfrågad. Det handlar nu om att vi ska samordna oss inom de funktioner och strukturer som Nato ställer krav på oss att vi ska hantera. Vi måste anpassa vårt sätt att utbilda, träna och öva på för att det här ska gå ihop. Det får påverkan för vårt utbildningssystem, våra stabsarbetsmetoder och officerare, bland annat vad gäller förståelse för taktiska koncept och orderbegrepp som vi inte har i vår vokabulär i dag, säger Rickard Johansson.
Att det inte bara handlar om att växa numerärt, utan också om att återta kompetens i att slåss med större förbandsformationer, är något som poängteras av Martin Johansson.
– Att kompetensutveckla personalen är en viktig del av detta. Det var längesen vi höll på med brigadverksamhet på Livgardet. Det är många yngre som inte har varit en del av en brigad tidigare. Glädjande är dock att vi har mycket duglig personal inom pluton, kompani och bataljon, så förutsättningarna är goda för att lyckas med tillväxten. De kommande åren ska vi utveckla oss med hjälp av divisionen, säger han.