Sök
Stäng denna sökruta.

Södra skånska regementet först ut att skicka styrka till Lettland

Igår kom beskedet att Sverige som Natomedlem ska bidra med trupp i Lettland. Södra skånska regementet, P 7, är det förband som kommer att skicka personal först, meddelar Försvarsmakten i dag.

Josefine Owetz
Felix Sundbäck/Försvarsmakten
Det första styrkebidraget i Lettland beräknas bestå av cirka 600 personer och kommer bestå av anställda soldater och officerare, huvudsakligen från 71:a bataljon.

Som Natomedlem ska Försvarsmakten ska bidra med förband till Natos multinationella styrka i Lettland, meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) på Folk och försvars rikskonferens igår. Det första förbandet som kommer att vara på plats är Södra skånska regementet, P 7, med ett truppbidrag på cirka 600 personer, skriver Försvarsmakten i en artikel på myndighetens webbplats. DN har tidigare rapporterat om detta. 

Majoriteten av styrkan kommer huvudsakligen att komma från 71:a bataljon.

– Vi har börjat planera för detta och förutsatt att ett beslut kommer så är vi beredda att lösa uppgiften, säger överste Lennart Wideström, chef för Södra skånska regementet, i artikeln.

Bidraget kommer att ske inom ramen för Nato Forward Land Forces, FLF. FLF-konceptet är multinationella sammansatta styrkor som är placerade i åtta länder i de östra delarna av Europa. Syftet med styrkorna är att verka avskräckande för ett eventuellt ryskt anfall mot väst och Nato.

» Det här blir ett av de initialt synligaste bidragen från armén till Natos kollektiva försvar. «

Svenska styrkan ska bestå av en mekaniserad bataljon med start tidigast 2025, skriver Försvarsmakten. Insatsen i Lettland har sin bas utanför Riga och leds av en divisionsstab från Danmark.

Planen är att Sverige och Danmark ska dela på ansvaret med att sätta upp en bataljon. De danska och svenska truppbidragen kommer att avlösa varandra med sex månaders-rotationer, enligt Försvarsmakten.

Det finns ännu inget formellt regeringsbeslut för bidraget i Lettland, men planeringen inom armén pågår för fullt.

– Det här blir ett av de initialt synligaste bidragen från armén till Natos kollektiva försvar och en uppgift vi tar på största allvar. Precis som förmågan att kunna ta emot militärt stöd i Sverige vid behov är även förmågan att kunna ge militärt stöd utanför våra gränser avgörande för vår framtida roll i Nato, säger generalmajor Jonny Lindfors, arméchef, i artikeln.

Dela artikel:
Facebook
X
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet