Sök
Stäng denna sökruta.

Svenska specialstyrkan i Mali i eldstrid – ingen skadad

Under sommaren har flera attacker utförts i Mali mot såväl utländsk militär som civila. Landet har också fått en ny president efter militärkuppen i våras.

Linda Sundgren
Gino Cucurnia/Försvarsmakten
Soldater i den franskledda, internationella specialstyrkan Task Force Takuba har utsatts för såväl självmordsbombare som finkalibrig eld under sommaren.

Den 30 juni besköts den svenska styrkan inom den franskledda och multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba med finkalibrig eld under ett rutinuppdrag. Ingen skadades i attacken. Även tyska soldater inom specialförbandet utsattes på midsommarafton för en självmordsbombare, med allvarligt skadade som följd. Angreppen mot civilbefolkningen fortsätter också och den 8 augusti dödades ett 50-tal personer när fyra byar i norra Mali anfölls. Samtidigt är det politiska läget i landet fortsatt instabilt. I juni svors överste Assimi Goita in som Malis nye president. Enligt uppgift i Sveriges radio är det samme man som lett de två militärkupper som genomförts i landet det senaste året.
   De svenska styrkebidragen i Mali fortsätter enligt plan, enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

 – Jag ser ingen anledning att ändra inriktning. Om vi börjar svikta nu kommer det att påverka stabiliteten i landet, säger Peter Hultqvist till Officerstidningen.

Den svenska enheten i Task Force Takuba består av 150 personer och styrkebidraget har varit på plats sedan februari 2011. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet