Sök
Stäng denna sökruta.

Militära förstärkningar på flera platser i landet

De senaste veckorna har Försvarsmakten omfördelat resurser för att förstärka militära förmågor runt om i landet. Anpassningen sker efter en ökad rysk aktivitet i Östersjön och den ryska mobiliseringen vid Ukrainas gräns. Försvarsmaktens närvaro på Gotland har utökats i form av den operativa beredskapsstyrkan.

Josefine Owetz
Emy Åklundh / Försvarsmakten
Närvaron på Gotland har förstärkts av den operativa beredskapsstyrkan.

”Säkerhetsläget i vårt närområde har varit allvarligt en längre tid och den senaste händelseutvecklingen har stärkt den bilden ytterligare”, sa Försvarsmaktens insatschef generalmajor Michael Claesson i en artikel på myndighetens webbplats den 13 januari om att Försvarsmakten omfördelade resurser för att förstärka militära förmågor på flera olika platser i landet. Förstärkningen sker bland annat efter en ökad rysk aktivitet i Östersjön, med inslag som avviker från normalbilden, enligt Försvarsmakten. 

– På Gotland kommer det med säkerhet synas, men vi omdisponerar resurser på fler platser än så. Sammantaget berör det förmågor ur samtliga stridskrafter, sa Michael Claesson vidare. 

Den 15 januari meddelade myndigheten att den operativa beredskapsstyrkan, med personal och materiel från Norrbottens regemente, var på plats på Gotland och hade börjat lösa sina uppgifter. De tillförda förbanden underställs 181:a pansarbataljonen, som är Gotlands regementes stående förband.  

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet