Sök
Stäng denna sökruta.

Libanonveteraner hedrades på Veterandagen

På Veterandagen den 29 maj hedrades alla som genomfört internationella insatser i rikets tjänst. Under årets högtidlighållande uppmärksammades särskilt de veteraner som tjänstgjorde i Libanon under åren 1978–2007.

Linda Sundgren
Jessica Gow/TT
Kung Carl XVI Gustaf delar ut medaljer under Veterandagen vid Sjöhistoriska museet.

Veterandagen firas för att hedra och uppmärksamma alla som tjänstgjort eller tjänstgör i fredsfrämjande insatser.  Statsceremonin med kransnedläggning, hederstal och medaljering ägde rum vid Sveriges nationella veteranmonument, Restare, på Djurgården i Stockholm. 

Tal hölls av riksdagens talman Andreas Norlén, statsminister Ulf Kristersson, Kustbevakningens generaldirektör Therese Mattsson och överbefälhavare Micael Bydén. 

– Vi lever i en ny tid. I mitten av april landade de sista delarna av det svenska bidraget till FN-insatsen Minusma i Mali på Västerås flygplats. För första gången på 67 år deltar Sverige inte i någon internationell truppinsats. En epok som inleddes i Suez och. Gaza 1956 är nu bruten, inledde Micael Bydén sitt tal. 

Han fortsatte senare i talet:

– Under överskådlig tid kommer vi inte att skapa någon större mängd nya veteraner så som vi känner dem. Samtidigt får vi inte glömma de 30-talet personer som just nu genomför observatörs- eller utbildningsinsatser i till exempel Somalia, Irak, Pakistan och Sydkorea. 

I år uppmärksammades särskilt de utlandsveteraner som tjänstgjorde vid FN-insatsen Unifil i Libanon under åren 1978–2007. Under dessa år bidrog Sverige med cirka 9 000 personer i både mark- och sjöinsatser. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet