Sök
Stäng denna sökruta.

Försvarsmaktens evakueringsinsats i Sudan är avslutad

Den svenska evakueringsoperationen i Sudan har avslutats. Totalt har omkring 100 svenskar evakuerats. ”Det har varit en framgångsrik operation som genomförts under mycket svåra förhållanden”, säger Carl-Johan Edström, chefen för Försvarsmaktens operationsledning.

Josefine Owetz
Axel Öberg/Försvarsmakten
Ett hundratal personer från olika nationer hjälptes ut från Sudan i den svenska insatsen.

Den svenska evakueringsinsatsen avslutades på onsdagskvällen, meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens på torsdagen. Totalt har Försvarsmakten evakuerat 160 personer under sju flygningar från Sudan till Djibouti, hälften svenskar och övriga från ett tiotal andra nationer.

– Det har varit en framgångsrik operation som genomförts under mycket svåra förhållanden, långt hemifrån och med korta tidsförhållanden, säger chefen för Försvarsmaktens operationsledning, generallöjtnant Carl-Johan Edström, i en artikel på myndighetens webbplats.

Insatsen har genomförts i samarbete med flera andra länder, däribland Frankrike och USA.

– Det har varit ett sammansatt förband med ett antal olika resurser och förmågor som bidragit till handlingsfrihet och styrka genom hela operationen, säger Mattias Ottis, ställföreträdande förbandschef på Skaraborgs flygflottilj, F 7, som varit styrkechef på plats, i artikeln.

» Det har varit en framgångsrik operation som genomförts under mycket svåra förhållanden. «

Stridigheterna i Khartoum bröt ut den 15 april. Den 19 april fattade regeringen beslut att ge Försvarsmakten i uppdrag att stödja Sveriges ambassad i Khartoum med evakueringen av personer och materiel från Sudan. Den 22 april beslutade riksdagen att medge att regeringen ställde en väpnad styrka till förfogande i Sudan.

– Jag vill tacka alla som varit inblandade i denna evakuering för deras extraordinära insatser och särskilt framhålla den professionalitet Försvarsmakten och Utrikesdepartementet visat prov på under tuffa förhållanden, vilken också uppmärksammats och uppskattats av våra partners, säger statsminister Ulf Kristersson i ett pressmeddelande.  

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet