Sök
Stäng denna sökruta.

DO: Särbehandling av äldre ansökande tillåtet

Särbehandling av äldre som ansöker till vissa av Försvarsmaktens utbildningar är tillåtet, om det fyller ett berättigat syfte. Det konstaterar Diskrimineringsombudsmannen, DO, efter att två personer anmält att de inte rekommenderats att söka flygförarutbildningen trots godkända resultat.

Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten
Anna-Maria Stawreberg
”Personer över 30 års ålder har vid ett flertal tillfällen rekommenderats att söka flygförarutbildningen. Senaste gången det hände var 2018”, skriver Försvarsmakten i sitt yttrande till DO.
Annons

Särbehandling på grund av ålder förekommer i antagningsprocessen till Försvarsmaktens flygförarutbildning. Men det innebär inte nödvändigtvis att det är fråga om diskriminering. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har granskat om Försvarsmaktens rangordning inför antagning till Försvarsmaktens flygförarutbildning utgör diskriminering på grund av ålder och fastslog nyligen att så inte är fallet.

Det är två personer, som i två separata ärenden valt att anmäla Försvarsmakten till DO. De två, 34 respektive 36 år gamla, anser att de blivit utsatta för åldersdiskriminering när de genomfört tester för att kunna genomgå flygförarutbildning.

I anmälan till DO skriver en av personerna att: ”Jag hade inte funderat på att söka denna utbildning tidigare eftersom jag antog att det fortfarande fanns åldersgränser, men fick veta att dessa gränser inte längre finns kvar och att behovet för piloter inom deras verksamhet i nuläget var extremt stort.”

» Alla som har godkänt testresultat rangordnas enligt en fastställd föreskrift där antal år i flygtjänst värderas som en del av helheten. «

Det innebar att personen i fråga valde att söka, även om ansökningsprocessen är både tids- och energikrävande. Men trots att de båda var med i det slutliga urvalet prioriterades yngre sökande med godkända resultat till utbildningsplatserna.

– Det finns ett undantag i lagen, det vill säga att lagstiftaren har bedömt att man måste ta hänsyn till särskilda omständigheter i en viss situation, säger Clas Lundstedt på DO, och förklarar att det innebär att särbehandling på grund av ålder kan tillåtas, om särbehandlingen har ”ett berättigat syfte och de medel som används för att uppnå syftet är lämpliga och nödvändiga.”

Försvarsmakten skriver i sitt yttrande till DO att: ”Orsaken till att anmälarna inte rekommenderades att söka utbildningen var att de inte kom bland de 20 högst rangordnade.”

– Alla som har godkänt testresultat rangordnas enligt en fastställd föreskrift där antal år i flygtjänst värderas som en del av helheten där ekonomiska och medicinska faktorer sammanvägs, säger flygvapnets kommunikationschef Louise Levin.

Men även om yngre med godkända resultat har prioriterats menar Louise Levin att man inte ska låta bli att söka bara för att man passerat 30 års-strecket. Detta eftersom Försvarsmakten behöver ett stort urval för att rekommendera de som är godkända till de befintliga utbildningsplatserna.

– Det beror på hur många platser vi har, och nu kommer vi att utöka antalet utbildningsplatser, säger hon.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Annons