Sök
Stäng denna sökruta.

Försvarsbudgeten ska höjas till två procent av BNP

Regeringen föreslår att försvarsbudgeten höjs till två procent av BNP, men något besked om när i tiden det kan ske anges inte. Försvarsmakten uppger att det ännu inte finns någon plan för hur ett budgettillskott ska omhändertas i organisationen.

Linda Sundgren
Anders Wiklund / TT
Regeringen föreslår att försvarets budget ska utökas till två procent av BNP. Bakgrunden är det försämrade säkerhetspolitiska läget.

Flera oppositionspartier har krävt att försvarsbudgeten ska höjas. Den 10 mars meddelade regeringen att anslaget till det militära försvaret ska öka till två procent av BNP. 

– I ett läge när spänningarna i vårt närområde är värre än på flera decennier behöver vi fortsätta stärka försvarsförmågan, sa statsminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens. 

När höjningen ska ske är dock oklart. ”Så fort det är praktiskt möjligt”, var beskedet från regeringen.

– Att sätta ett årtal utifrån en politisk ambition, det kräver en bättre grund än vad som finns i dag, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Dagens Nyheter.

År 2021 låg försvarsbudgeten på 1,2 procent av BNP, eller 66 miljarder kronor. Den föreslagna höjningen skulle innebära ett årligt försvarsanslag på 108 miljarder kronor. 

– Planen för hur den här tillväxten ska ske finns inte i dag. Mer konkret vad det här kommer att innebära kommer vi behöva återkomma till längre fram, sa Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson under en pressträff den 10 mars. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Annons