Sök
Stäng denna sökruta.

Anpassat veterandagsfirande för andra året

Årets veterandag den 29 maj hölls i år vid Berga slott på Amfibieregementet och precis som förra året var det ett digitalt evenemang som direktsändes på Försvarsmaktens Youtube-kanal.

Josefine Owetz
Veterandagen 2021.
Kung Carl Gustaf vid veteranmonumentet, Restare, för att hedra de kvinnor och män som gjort insatser för fred och säkerhet.

Veterandagen firas för att hedra och uppmärksamma alla som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära eller civila insatser. Dagen inleddes med att stupade veteraner hedrades med en överflygning av Jas 39 Gripen i en så kallad ”missing man-formation” över centrala Stockholm och kransnedläggning vid Sveriges nationella veteranmonument, Restare, på Djurgården.

Högtidlighållandet fortsatte med en ceremoni på Berga slott. Där hölls tal av talman Andreas Norlén, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Micael Bydén.

– I dag minns vi och hedrar de som tvingats betala det yttersta priset för sina insatser. De som inte längre är med oss. Vi hedra också dem som skadats och vi hedrar alla dem som kommit hem oskadda, sa Micael Bydén.

 

» I dag minns vi och hedrar de som tvingats betala det yttersta priset för sina insatser. De som inte längre är med oss. «

Under dagen medaljerades personer för sina förtjänstfulla insatser i utlandstjänst. Fältartisterna stod för delar av de musikaliska inslagen vid ceremonin. Dessutom medverkade Livgardets Dragonmusikkår och Arméns musikkår med signalgivare och trumslagare.

– Att göra en insats är att få uppleva ett äventyr. Lära känna och utveckla sig själv. Men det handlar framförallt om att göra skillnad, och om att ge kärlek till sin nästa. Så svaret på frågan: ”Did you give the world some love today” är förstås enkelt. Veteraner, yes you did!, sa Micael Bydén, varpå fältartisten och countryartisten Jill Johnson tog ton i sångerskan Doris Svenssons kända låt.

Ceremonin leddes av programledarna Kattis Ahlström och regementsförvaltare Daniel Nybling. Den finns att se i efterhand på Försvarsmaktens Youtube-kanal

Medaljörerna fick ta emot medalj från kung Carl XVI Gustaf.
Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet