Sök
Stäng denna sökruta.

Soldat vid K 4 omkom i lavin under övning på Kebnekaise

I tisdags omkom en soldat vid Norrlands dragonregemente, K 4, i samband med en lavinolycka på Kebnekaise. K 4 fokuserar nu på att ta hand om de anhöriga och förbandets personal, samt att stötta i de olika utredningar som har inletts, meddelade K 4 på en pressträff på torsdagen.

Stian Lysberg Solum/NTB/TT
Josefine Owetz
I tisdags omkom en soldat vid Norrlands dragonregemente, K 4, i en lavinolycka på Kebnekaise i samband med en övning.

Det var i tisdags som en stor lavin gick på Kebnekaises sydsluttning. En soldat vid Norrlands dragonregemente, K 4, som övade i området, drogs med i lavinen. Ett sök- och räddningsarbetet påbörjades omedelbart. Soldaten fördes med ambulanshelikopter till Tromsö sjukhus i Norge för vård, men hans liv gick inte att rädda.

Under torsdagen höll Försvarsmakten en presskonferens där representanter från K 4 i Arvidsjaur deltog.

– Våra tankar och allt vårt arbete ligger på att stötta och ta hand om de anhöriga och våra medarbetare, inledde överstelöjtnant Morgan Gustafsson, stabschef på regementet, pressträffen.

Han redogjorde för händelseförloppet och berättade att ett krisstöd har upprättats vid förbandet, däribland en intern jourlinje som är öppen dygnet runt för personalen. Försvarshälsan har en öppen mottagning där det finns läkare, sjuksköterskor och psykologer som stöttar medarbetarna.

» Området är känt av oss sedan tidigare och vi övar kontinuerligt i det här området. «

Morgan Gustafsson berättade också att övningen på Kebnekaise till del har fortsatt, men att verksamheten har anpassats med anledning av olyckan och rådande förutsättningar.

Major David Engström, ställföreträdande bataljonchef samt biträdande övningsledare, deltog också på pressträffen.  Han redogjorde för förbandets uppgift och upplägget för övningen.

Att ha förmåga att verka i den subarktiska miljön är regementets kärna och specialitet.

– Vi ska kunna förflytta oss och verka i högalpinterräng, i svåra förhållanden, i lavinfarligt område, över glaciärer och över branta partier, det här ska vi självklart kunna göra på ett säkert sätt. Området som vi övar i medger att öva alla dessa moment. Området är känt av oss sedan tidigare och vi övar kontinuerligt i det här området, sa David Engström. 

Den omkomna soldaten ingick i en rekogniseringsstyrka som bestod av 10 personer bestående av bergsmästare, bergssoldater och yrkesofficerare.

Deras uppgift var att rekognosera väg för huvudstyrkan bestående av 100 värnpliktiga från K 4, ledda av bergsmästare, lavinspecialister och fjällinstruktörer. Olyckan skedde när styrkan arbetade med att fästa säkerhetskonstruktioner.

– Den förolyckade han var en mycket duktig bergsspecialist och alpinist, och hade prognos till att bli en av förbandets bergsmästare, sa David Engström.

» Den förolyckade han var en mycket duktig bergsspecialist. «

Flera utredningar har inletts upp för att utreda dödsolyckan, däribland av Statens haverikommission. 

– Det har startats ett antal av varandra oberoende utredningar som nu kommer att genomföras, med ett hundra procents stöd av vårt förband. Vi har också anmält olyckan till Arbetsmiljöverket, med några iakttagelser. De iakttagelserna kommer att kompletteras allt eftersom de här utredningarna går vidare, sa Morgan Gustafsson på pressträffen. 

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Annons