Sök
Stäng denna sökruta.

Must: Breddad och mer komplex hotbild mot Sverige

Hotbilden mot Sverige har under 2020 blivit bredare och mer komplex. Samtidigt är det globala säkerhetspolitiska läget instabilt – och pandemins konsekvenser får långsiktiga följder.

Maria Widehed
Henrik Montgomery/TT
Kvalificerade statliga aktörer söker sårbarheter brett utan att göra skillnad mellan civilt och militärt, skriver Must i sin årsöversikt för 2020.

Utvecklingen mot en mer hårdhänt maktpolitik har förstärkts och världspolitiken präglas av en fortsatt tillbakagång för demokrati, folkrätt, rustningskontroll och multilateralism. Detta enligt den militära underrättelse- och säkerhetstjänstens, Must, årsöversikt för 2020. Pandemin orsakar en social och ekonomisk skörhet i många samhällen, som väntas få långsiktiga följder. Samtidigt bedöms hotbilden mot Sverige som bredare och allt mer komplex – den är i dag såväl politisk som ekonomisk och militär. 

» Hybrida, dolda och förnekbara metoder blir allt vanligare. «

Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, samtidigt som kvalificerade statliga aktörer söker sårbarheter brett utan att göra skillnad mellan civilt och militärt. Trenden att se ekonomi och teknologi som strategiska verktyg förstärks och ”länder som Ryssland och Kina har en bred verktygslåda”, skriver generalmajor Lena Hallin, chef för Must, i årsöversiktens förord.

– Hoten riktas mot Sveriges försvarsförmåga, välstånd och demokrati. Hybrida, dolda och förnekbara metoder blir allt vanligare, säger Hallin i ett uttalande hos Försvarsmakten.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet