Sök
Stäng denna sökruta.

Generallöjtnant Carl-Johan Edström blir ny chef för Försvarsstaben

Regeringen har beslutat att utse generallöjtnant Carl-Johan Edström till ny chef för Försvarsstaben och Högkvarteret. Han är i dag chef för Operationsledningen och har tidigare varit bland annat flygvapenchef.

Josefine Owetz
Generallöjtnant Carl-Johan Edström tillträder den 1 oktober som ny chef för Försvarsstaben och Högkvarteret.

Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten

Generallöjtnant Carl-Johan Edström blir ny chef för Försvarsstaben, det beslutade regeringen i dag.

– Carl-Johan Edström är en mycket meriterad blivande försvarsstabschef. Fokus nu för Försvarsmakten är tillväxt och krigsförbandens utveckling, Sveriges integration i Nato och stödet till Ukraina, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i ett pressmeddelande.

Carl-Johan Edström är sedan 2023 chef för Operationsledningen och innan dess var han flygvapenchef. Hans första befattning i Försvarsmakten var 1988, då som plutonchef vid Norrlandsbrigaden på I 20 i Umeå. Han har även varit chef för Norrbottens flygflottilj, F 21, i Luleå.

Som chef för Försvarsstaben kommer Carl-Johan Edström att stödja överbefälhavaren i att leda och samordna Försvarsmaktens arbete. Han kommer att ha ansvar för bland annat strategisk planering, förmågeutveckling, förbandsutveckling och beredskap. 

– Uppdraget att leda försvarsstaben och Högkvarteret är något jag tar mig an med stor respekt och stolthet. Vi står inför uppgiften att fortsatt växa och möta de höga förväntningar som ställs på oss i ett osäkert omvärldsläge, säger Carl-Johan Edström, i en artikel på Försvarsmaktens webbplats.

Han efterträder generallöjtnant Michael Claesson den 1 oktober tillträder som Försvarsmaktens överbefälhavare.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet