Sök
Stäng denna sökruta.

Brist på samsyn om fältsjukhuset i Älvsjö

Ett tydligt ledarskap och befälsrätt saknades när fältsjukhuset restes i Älvsjö. Och Försvarsmaktens vårdmateriel får kritik från civila aktörer. I en ny rapport från Försvarshögskolan undersöks hur samverkan fungerat vid bygget av Älvsjö sjukhus under pandemivåren 2020.

Maria Widehed
TT
I rapporten ”’Fältsjukhuset’ i Älvsjö – Rekordbygget som ingen ville ha?” har man vid FHS undersökt hur den interna och externa samverkan fungerat under bygget av sjukhuset.

När covid-19 slog till mot Sverige pekade initiala prognoser från södra Europa på att Stockholm skulle kunna drabbas hårt. Genom aktörsgemensam samverkan uppfördes därför Älvsjö sjukhus på bara två veckor. I början av april 2020 stod man redo med 550 vårdplatser. Ur ett försvarsperspektiv var detta ett unikt projekt då det var första gången ett militärt fältsjukhus för skarp krishantering byggdes på svensk mark. Men sjukhuset togs aldrig i bruk, och lades ned i juni 2020.

I rapporten ”’Fältsjukhuset’ i Älvsjö – Rekordbygget som ingen ville ha?” har man vid FHS undersökt hur den interna och externa samverkan fungerat under bygget av sjukhuset.

Rapporten sammanfattas i fem huvudsakliga slutsatser, där den viktigaste handlar om behovet av ett tydligt ledarskap och befälsrätt i en kris. ”Det är trögt och svårt att leda genom samverkan”, sammanfattar författarna budskapet från intervjuerna.

– Det fungerar bara så länge det finns ett ömsesidigt förtroende, men när det saknas blir det oerhört svårt, säger universitetslektor Erik Hedlund i ett uttalande hos FHS.

Samverkan externt på plats fungerade bra trots att aktörerna hade delvis olika organisatorisk struktur, konstaterar rapportförfattarna vidare. Avgörande var att det fanns ett tydligt definierat mål. Samtidigt konstateras att risken för målkonflikter mellan regionens aktörer ställer höga krav på intern samordning. Och brist på samsyn ledde till olika åtgärder och olika uppfattningar om huruvida Älvsjöprojektet var lyckat eller inte.

– Kanske går fältsjukhuset i Älvsjö till historien som å ena sidan ett rekordbygge, och å andra sidan ett sjukhus som ingen ville ha, säger Hedlund hos FHS.

Man drar även slutsatsen att Försvarsmakten var en viktig samarbetspartner, men att det samtidigt internt inom Försvarsmakten har funnits vissa samverkanssvårigheter mellan insats- och produktionsenheterna. Och en hel del synpunkter har lyfts kring Försvarsmaktens materiel. Bland annat menade en del läkare att respiratorerna och sängarna inte går att använda. Förutom medicinska risker kan detta medföra att Försvarsmaktens material inte lever upp till civila aktörers förväntningar – vilket kan skapa friktioner, skriver FHS i rapporten.

Dela artikel:
Facebook
Twitter
E-post

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Officerstidningens nyhetsbrev kommer två gånger i månaden och ger dig nyheter från Officerstidningen direkt till din inkorg.

    Jag godkänner att Officerstidningen sparar mina uppgifter.

    Senast publicerat
    Ur arkivet